Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Reepalu har förbrukat förtroendet”

Ilmar Reepalu har inte längre något förtroende bland judar i Sverige. Det skriver Judiska församlingen i Malmö i ett skarpt formulerat brev till socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven. Löfven svarar med att bjuda in Judiska centralrådet till möte i början av april.

Det är de tre ordförandena i de judiska församlingarna i Malmö, Stockholm och Göteborg som i ett gemensamt brev skriver att de tappat förtreondet för Reepalu.

”Vi har ständigt förvånats över att ansvarig politiker i Malmö, Ilmar Reepalu, anklagar den judiska gruppen för att själva ha ansvar för de problem vi möter i form av hat och hot. Han har då hänvisat till konflikten i Mellanöstern och ansett att judar som grupp i Sverige borde ta avstånd från Israel. Det är alltså vårt eget fel när vi blir utsatta för dödshot, våld och trakasserier”, skriver Fred Kahn, Lena Posner-Körösi och George Braun bland annat i brevet som adresserats till Socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven.

De tre skriver också att oavsett vad Malmös kommunalråd kommer att säga i framtiden "litar vi inte på honom".

I ett skriftlig svar skriver Socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven att han efter ett samtal med Judiska församlingens ordförande i Stockholm, Lena Posner-Körösi, har bjudit in Judiska centralrådet till ett möte.

"Jag vill understryka vikten av att bibehålla de goda relationerna mellan vårt parti och de judiska församlingarna. Jag har förståelse för deras reaktion och jag vill vara tydlig. Det är aldrig okej när våra företrädare uppfattas som otydliga när det gäller alla människors lika värde."

– Vi är självklart positiva till dialog. Men vi vill också att man måste rätta till det som gjorts och ha förståelse för det vi skriver, säger Fred Kahn, en av undertecknarna.

Betyder det att ni vill se Ilmar Reepalus avgång?

– Det var du som sa det, inte jag, säger Fred Kahn. Men Socialdemokraterna vinner ju inte på att ha en företrädare som gör den ena tråkiga grejen riktad mot judar efter den andra.

Ilmar Reepalu själv säger till TT att han aldrig har varit antisemit. Men han tänker inte försöka göra något för att normalisera förbindelserna med judarna efter sitt uttalande:

– Nej, vad kan jag göra? De lyssnar ju inte.

Också Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund kritiserade Reepalus uttalande på fredagen. I sitt nyhetsbrev skriver Hägglund under rubriken "Ständigt denne Reepalu" att Malmöpolitikerns "återkommande konflikter med Malmös judar avslöjar en brist på omdöme".

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.