Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Regeringen avskaffar id-kontrollerna

02:11. Regeringen skärper gränskontrollerna men tar samtidigt bort id-kontrollerna på tåg, färjor och bussar mellan Sverige och Danmark.

Regeringen avskaffar id-kontrollerna på bussar, tåg och färjor mellan Danmark och Sverige. Samtidigt skärps gränskontrollerna.

– Bedömning är att gränskontrollerna fortfarande behövs och att omfattningen av dem behöver skärpas, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Id-kontrollerna, som infördes nästan ett och ett halvt år sedan, har orsakat stor frustration bland pendlare i Öresundsregionen. Infrastrukturminister Anna Johansson (S) säger att regeringen har stor förståelse för att många upplevt den längre restiden till och från arbetet som besvärlig.

– Men det har också funnits en stor förståelse för varför kontrollerna behövde införas, hävdar Johansson.

Lagkravet på transportörerna och operatörerna att utföra id-kontroller upphör vid midnatt natten till torsdag.

Men enligt Anna Johansson är det oklart när trafiken kan gå som vanligt igen. Trafikföretagen kan komma att få kompensation för de kostnader som avskaffandet innebär.

Även i fortsättningen kommer resenärerna att kontrolleras för att se om de har rätt att resa in i Sverige. Den kontrollen utförs av polisen, som föreslås få 800 miljoner kronor extra.
Den skärpta gränskontrollen innebär kameraövervakning, utökade befogenheter för tullen och polisen samt ökat samarbete mellan säkerhetspolisen och Migrationsverket.

Skillnaden mellan gränskontroll och id-kontroll

 

• Id-kontroll innebär att resenärer som vill köpa en biljett till Sverige kontrolleras av transportföretag i till exempel Danmark och Tyskland. Den som saknar identitetshandling släpps då inte ombord på tåget till Malmö från Kastrups flygplats.
• Gränskontroll innebär att resenärer vid inresa till Sverige kontrolleras för att se om de har rätt att resa in i landet.
• En person som vill söka asyl och som uppger det för den svenska polisen vid gränsen släpps in i landet, oavsett om personen har legitimationshandling med sig. Sedan id-kontrollen infördes har det varit svårt för personer utan pass eller legitimation att komma fram till den svenska gränsen med tåg, buss eller färja.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.