Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Regeringen behöver låna för att klara flyktingkrisen

Regeringen kommer att behöva låna pengar för att hantera den pågående flyktingkrisen. Dessutom väntar besparingar på både sjukförsäkringen och på biståndet, meddelar finansminister Magdalena Andersson.

Migrationsverket räknar med att myndigheten behöver 29 miljarder kronor extra nästa år för att klara av flyktingmottagandet. Enligt finansminister Magdalena Andersson innebär det att regeringen både behöver låna och spara för att klara av kostnaderna. Kostnadsökningen kommer att få en tydlig påverkan på de offentliga finanserna.

– Nästa gång jag kommer med nya prognoser så kommer det att vara tydligt att det kommer att ta längre tid innan vi når balans och överskott i de offentliga finanserna, säger Magdalena Andersson.

Hon säger att pengarna som behövs till flyktingmottagandet kommer att tas fram dels genom besparingar och dels genom lån. Ytterligare avräkningar av biståndet kommer att ske, liksom besparingar på sjukförsäkringen. Hon vill inte spekulera i om det även kommer att krävas skattehöjningar.

Enligt finansministern kommer regeringen att värna områden som vård skola och omsorg samt jobbskapande åtgärder när man letar efter nya besparingar.

Läs också: Partiernas möte om flyktingar ställs in

Läs också: Därför flyr så många till Europa

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.