Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Regeringen borde ha agerat snabbare”

Kjell Persson.
Kjell Persson. Foto: Scanpix
För första gången riktar anhöriga kritik mot regeringens hantering av Martin Schibbye och Johan Persson. Utrikesminister Carl Bildt gjorde ett ”klantigt uttalande” och statsminister Fredrik Reinfeldt borde inte ha beskrivit Etiopien som en diktatur. ”Dessutom borde de ha tagit hjälp av Jan Eliasson”, säger Kjell Persson, pappa till Johan Persson, till DN.

Själva vill Martin Schibbye och Johan Persson avvakta med att uttala sig om regeringens hantering sedan de tillfångatogs av etiopisk militär i Ogadenprovinsen den 30 juni förra året. De anser sig veta för lite om vad som hänt under deras drygt 14 månader i fångenskap i Etiopien.

I en lång redogörelse på sin blogg berättar utrikesminister Carl Bildt om sitt och utrikesdepartementets arbete tillsammans med svenska ambassaden i Addis Abeba för att få svenskarna fria. Han skriver om arbetet som ledde fram till att han den 10 maj besökte svenskarna i fängelset och meddelade att premiärminister Meles Zenawi lovat honom att de skulle släppas fria, troligen i början av september.

Men Bildts beskrivning delas inte helt av Kjell Persson, pappa till Johan Persson. När han för första gången ger sin syn på regeringens agerande riktar han hård kritik på flera punkter.

Carl Bildts första uttalande. Kort efter att svenskarna gripits beskylldes frilansjournalisterna av utrikesministern för att ha ”gett sig in i ett konfliktområde som vi har avrått mycket starkt ifrån”.

– Det är jävligt klumpigt sagt. Men alla har väl dåliga dagar, säger Kjell Persson som inte fått någon ursäkt från Bildt trots att han haft många samtal med honom i egenskap av de anhörigas främste talesman.

Regeringens senfärdighet. Under de första veckorna hände ingenting, anser Kjell Persson.

– Regeringen borde vara den som skulle kunna agera snabbast. Man borde ha värderat det här mycket bättre från början, tycker jag.

Statsminister Fredrik Reinfeldts uttalande i riksdagen. Från talarstolen beskrev han Etiopien som en diktatur.

– Reinfeldts uttalande är ännu värre. Han säger att Etiopien är en diktatur just när man försöker skapa kontakter nere i Addis. Hur tänkte han? undrar Kjell Persson som hoppas att få svar i en framtida eventuell utvärdering av regeringens arbete.
Regeringens val att inte tacka ja till erbjudandet från förre utrikesminister Jan Eliasson (S) att hjälpa till.

– Det tycker jag var synd. Vill man någonting så tar man chansen till alla goda kontakter. Eliasson hade kontakter i Etiopien. Men vi har aldrig fått någon motivering från regeringen. Det blev tyvärr aldrig någon diskussion eller dialog, säger Kjell Persson.

Tror du verkligen att svenskarna hade blivit fria tidigare om han hjälpt till?

– Det vet man inte och det får vi aldrig veta. Men ju fler goda krafter som är med desto bättre är det.

Såväl Carl Bildt som Fredrik Reinfeldt har avböjt att kommentera kritiken från de anhöriga.

Några som Martin Schibbye och John Persson själva vill lyfta fram som viktiga personer under arbetet för att få dem fria är Sveriges Etiopienambassadör Jens Odlander och den tidigare konsuläre chefen i Addis Abeba, Fredrik Spik.

– Jens Odlander, Fredrik Spik och alla lokalanställda på ambassaden där har ställt upp otroligt för oss. Att få prata med någon fritt under den här perioden har varit otroligt viktigt, säger Martin Schibbye till DN.

Jens Odlander var först på plats sedan svenskarna gripits och såg till att de fick vård för sina skottskador. Han och Fredrik Spik har funnits vid svenskarnas sida under rättsprocessen och gjort ett stort antal besök i Kalityfängelset.
Dessutom hade Odlander ett flertal möten i Addis Abeba, både med den förre premiärministern Meles Zenawi, som avled den 20 augusti, och med hans efterträdare Hailemariam Desalegn.

Det var också han som hämtade svenskarna med en av ambassadens diplomatregistrerade bilar vid den slitna grinden till det ökända Kalityfängelset i måndags klockan 15.30 svensk tid. Han fanns med på planet som landade klockan 11.21 på Arlanda i går efter att svenskarna fått tre dagars vila i Istanbul.

Själv vill Jens Odlander inte kommentera sin insats. Han sms:ar till DN:
”Uppdraget slutfört.”

Svenskarna fick vänta på lämpligt tillfälle

De diplomatiska insatserna riktades från början in på att få de svenska journalisterna frigivna utan en långdragen juridisk process. Det misslyckades och i oktober 2011 inleddes rättegången. För att sätta press på den etiopiska regeringen såg Sverige till att även representanter för USA:s ambassad fanns på plats.
När Martin Schibbye och Johan Persson i december dömdes till elva års fängelse inleddes en ny fas i ansträngningarna för att få dem fria.
Den 2 januari överlämnade Sveriges ambassadör i Etiopien Jens Odlander ett brev från Fredrik Reinfeldt, med Sveriges ståndpunkt, till Etiopiens dåvarande premiärminister Meles Zenawi. Han gjorde bedömningen att det inte fanns några öppningar, men inte heller några låsningar i ärendet.
Den 22 februari träffade Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt Meles Zenawi i London. Zenawi gjorde då klart att det inte fick se ut som om han gav efter för påtryckningar från väst.
När Carl Bildt ånyo träffade Meles Zenawi i maj stod det klart att svenskarna skulle beviljas nåd, men att Etiopien skulle välja ett tillfälle när även andra fångar släpptes.
Zenawis död i augusti skapade osäkerhet om huruvida löftet stod fast. Men i söndags kväll ringde Zenawis efterträdare till statsminister Fredrik Reinfeldt och meddelade att svenskarna skulle släppas dagen därpå. DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.