Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Regeringen evakuerar Rosenbad

Rosenbad.
Rosenbad. Foto: Magnus Hallgren

Statsministern och stadsrådsberedningen får lämna Rosenbad – i varje fall under några års tid. 

Regeringen har på torsdagen godkänt en renovering av Rosenbad. Statens fastighetsverk bedömer att statsministern och statsrådsberedningen måste hålla till i andra lokaler i två och ett halvt år.

– Det rör sig om en full evakuering av fastigheten, alltså vi tomställer den. Klimatanläggningen måste moderniseras och vi måste installera nya tekniska system, alltså exempelvis hissar, elnät, ventilation och kyla, säger Statens fastighetsverks fastighetschef Peter Wallin.

Han beskriver renoveringen som omfattande och tänkt att hålla i uppemot 30 års tid. De som har Rosenbad som arbetsplats kommer att flytta till något annat av de tio regeringskvarter som Statens fastighetsverk förvaltar.

Så kommer exempelvis statsministern och statsrådsberedningen nästa höst att påbörja en flytt till Adelcrantzka palatset, i kvarteret Björnen på Karduansmakargatan, där de ska vara till sommaren 2021. Den uppskattade kostnaden för projekteringen och inledande arbeten är 300 miljoner kronor meddelade regeringen på torsdagen – övriga kostnader faller på Fastighetsverket.

Regeringskansliet flyttade in i det gamla bankpalatset Rosenbad 1981 och fastigheten har inte genomgått någon större renovering sedan dess. Andra regeringskvarter har sedan flera år tillbaka genomgått om-, till- och påbyggnader i det som Statens fastighetsverk beskriver som ett av sina största byggprojekt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.