Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 16:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/regeringen-foljer-eu-inreseforbud-till-sverige/

Sverige

Regeringen följer EU: Inreseförbud till Sverige

Inrikesminister Mikael Damberg vid en pressträff på tisdagen med anledning av att EU:s stats och regeringschefer enats om att införa reseförbud in i unionen,
Inrikesminister Mikael Damberg vid en pressträff på tisdagen med anledning av att EU:s stats och regeringschefer enats om att införa reseförbud in i unionen, Foto: Pontus Lundahl/TT

Regeringen tog på tisdagskvällen beslut om inreseförbud till Sverige, från länder utanför europa. Beslutet togs snart efter att EU:s ledare enats om att införa inreseförbud till Europa, med anledning av covid-19.

– Det är en exceptionell åtgärd som inte ska vara längre än nödvändigt, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Regeringens beslut stäcker sig 30 dagar från och med torsdag och togs enligt inrikesministern 17 minuter efter att EU:s ledare avslutat sin videokonferens.

– EU-kommissionen har uppmanat medlemsländerna att göra det och tidigare i dag träffades EU:s ledare och var överens om att det här var rätt steg att ta, säger Mikael Damberg (S) till DN.

Inreseförbudet omfattar dock inte alla, svenska medborgare och personer med uppehållstillstånd får resa in i Sverige. Undantag görs även för EU-medborgare, personer från EES-länderna och Schweiz men också för diplomater, personer i behov av internationellt skydd och vissa yrkeskategorier, som hälso- och sjukvårdspersonal.

– Det finns undantag så att det ska fungera för människor, säger Mikael Damberg.

Flygen har ju redan minskat mycket, i vilken utsträckning sker inresor till Sverige alls just nu?

– Ja det har minskat väldigt kraftigt de senaste dagarna, så det blir också en spegling av hur världen ser ut just nu.

Finns något uppskattning över om det här kommer att påverka smittspridningen?

– Med tanke på att det är så många färre som flyger in till Sverige så tror jag inte att det har en avgörande betydelse för smittspridningen.

Beslutet tas med anledning av spridningen av det nya coronaviruset, och innebär en omsvängning efter att Sverige tidigare varit emot ett inreseförbud. 

– Vi ser att det är klokt med ett gemenamt europeiskt förhållningssätt och ur ett svenskt perspektiv så har vi smittspridning men också ett ansträngt läge för hälso- och sjukvård. Då menar vi att det inte är läge att ha en öppenhet för resor in i europa vid det här tillfället. 

Det innebär alltså inte att Folkhälsomyndigheten eller andra myndigheter har ändrat sin bedömning av läget?

– De har inte ändrat sin bedömning utan vi ser det som en poäng med ett gemensamt europeiskt åtagande och agerade. Det går dessutom i linje med vad statsministern redan sagt, att han egentligen avråder från resor ut från Sverige, säger Mikael Damberg.

Förhoppningen inför ett enigt EU i fråga om de yttre gränserna är även att skapa enighet också om de inre gränserna, menar Mikael Damberg. 

– Vi har sett en utveckling där länder infört gränskontroller som inneburit problem för godstransporter. För läkemedel, medicinteknisk utrustning och personlig skyddsutrustning, sånt som behövs i vården. 

Det hoppas man komma få bukt med genom den gemensamma hållningen?

– Ja det är förhoppningen från kommissionen med ett gemensamt agerande vad gäller yttre fräns, så har vi också mer av ett gemensamt agerande gällande inre gräns, så att godsflödena fungerar, säger Mikael Damberg. 

Läs mer: 

Annika Ström Melin: Krisen kan fördjupa EU-samarbetet trots att ingen egentligen är ute efter det

Ewa Stenberg: Därför är Sverige senare med besluten än andra länder

Regeringen föreslår kreditgarantier till flyg och sjöfart

Jacob Wallenberg om coronakrisen: ”Det är som ett vulkanutbrott”