Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Regeringen föreslår skärpta straff för grova vapenbrott

Regeringen föreslår skärpta straff för vapenbrott. Avsikten är att effektivare motverka den organiserade brottsligheten och komma åt den ökande vapenanvändningen bland grovt kriminella.

Förslaget innebär bland annat att det lägsta straffet för grovt vapenbrott höjs från sex månaders fängelse till ett år. Det högsta straffet för vapenbrott "av normalgraden" som det heter på juristspråk höjs också, från fängelse i ett år till fängelse i två år.

Dessutom införs ett nytt brott, synnerligen grovt vapenbrott, där lägsta straffet blir fängelse i tre år, och där straffskalan sträcker sig ända till sex år.

Regeringen föreslår också förändringar i formuleringarna om när ett vapenbrott ska betraktas som grovt, med avsikt att fler fall ska bedömas som grova.

Regeringen lade på onsdagen fram propositionen för riksdagen och räknar med att ändringarna i straffbestämmelserna träder i kraft den 1 september.

Nya bestämmelser om ett auktorisationsförfarande för skytteföreningar införs också. De föreslås gälla från årsskiftet.

Bakgrunden till förslaget är enligt regeringen att tillgången på skjutvapen ofta är en förutsättning för att grova våldsbrott ska ske, och att det är en angelägen fråga att motverka att vapen används i brottsliga sammanhang. Till exempel kan en våldssituation snabbt få betydligt allvarligare följder om skjutvapen finns med i bilden.

Skottlossningar och dödsskjutningar i samband med brott har ökat de senaste år och aktualiserat kraven på straffskärpningar för innehav av vapen.

Bara i Göteborg inträffade förra året 56 skjutningar som resulterade i åtta dödsfall och ett trettiotal skadade. Många av skjutningarna har beskrivits som att de ingår i ett krig mellan olika kriminella grupper om marknaden för bland annat narkotika.

Hittills i år har ett 20-tal fall av skottlossningar inträffat i Göteborg, elva av dem i förorten Biskopsgården, med ett dödsfall och flera skadade.

Kommunpolitiker i Göteborg har länge krävt höjda straff för vapenbrott. Och efter ett möte mellan justitieminister Beatrice Ask, rikspolischefen Bengt Svenson och politiker i Göteborg i oktober förra året fick den utredning som föregått förslaget tilläggsdirektiv just för att också se över även frågan om minimistraffet för grovt vapenbrott.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.