Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-04 11:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/regeringen-forlanger-inreseforbudet/

SVERIGE

Regeringen förlänger inreseförbudet

Statsminister Stefan Löfven (S) höll presskonferens tillsammans med inrikesminister Mikael Damberg och gränspolischef Patrik Engström.
Foto: Alexander Mahmoud

Regeringen förlänger inreseförbudet fram till den 15 maj. Svenska medborgare får fortsatt återvända hem samtidigt som säsongsarbetare inom jordbruket undantas.

– Vi hoppas att behovet av förbudet blir kortvarigt, säger statsminister Stefan Löfven (S).

För en månad sedan fattade regeringen beslut om att stoppa icke nödvändiga resor till Sverige från länder utanför EU.

Vid en presskonferens på torsdagen meddelade statsminister Stefan Löfven att inreseförbudet förlängs ytterligare en månad, fram till den 15 maj. Beskedet kommer efter ett videomöte med de andra partiledarna.

– Det här är en exceptionell åtgärd, säger han.

Svenska medborgare och personer bosatta i Sverige får fortsatt återvända hem. Även hälso- och sjukvårdspersonal, diplomater och personer som transporterar varor till Sverige undantas. Personer med trängande familjeskäl och de som behöver internationellt skydd kan också ha skäl att få komma in i landet.

Enligt EU-kommissionens vägledning bör dessutom säsongsarbetare inom jordbruk undantas, eftersom de anses fylla en viktig samhällsfunktion.

– Har man personer som viktiga för svensk livsmedelsindustri så är gränspolisens tolkning att de har rätt att komma till Sverige och arbeta här, men också följa de svenska reglerna förstås, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Han menar att det är viktigt att vi fortsätter att agera samordnat inom EU.

– Det är helt centralt att varuflöden och leveranser, inte minst av medicinteknisk utrustning, inte försenas eller hindras av ländernas gränskontroller.

Hittills har gränspolisen bara nekat ett 60-tal personer från inresa. Mikael Damberg menar att effekten måste ses utifrån att Europa skickat en signal till resten av världen om att det inte är möjligt att resa hit.

– Väldigt många flyglinjer är inställda. Den effekten har redan skett, det är väldigt få flyg in till Europa nu. Men det finns också personer som nekas inträde nu från länder utanför Europa och det är dem den här lagstiftningen gäller, säger han.

Hur viktigt är det att stoppa resorna för att begränsa smittspridningen?

– Folkhälsomyndigheten har varit tydlig med att säga till oss att det inte är resorna i sig som sprider smittan i Sverige i dag. Däremot såg vi att vi hade inresa från Italien i början som spred smittan. Så Folkhälsomyndigheten har inte rekommenderat att vi stänger våra gränser, men med ett väldigt ansträngt läge i hälsa och sjukvården så är det inte rätt läge nu att till exempel ha turister som reser in i Sverige från länder utanför Europa, säger Damberg.

Gränspolisen ser en 85–90-procentig minskning av inresor.

– Det är otroligt liten belastning vid gränsen. Vi har ju flygplatser som helt har stängt och inte har någon trafik alls. Det vi ser är att det är många svenskar som kommer tillbaka i de få reguljärflyg som går och i en del repatrieringsflyg som genomför till exempel av UD, säger gränspolischef Patrik Engström.

Statsminister Stefan Löfven betonar samtidigt att läget i landet är fortsatt allvarligt, det är alldeles för tidigt att lätta på rekommendationerna. Han kan dock inte säga hur länge de kommer att gälla.

– Det finns inget datum specifikt, tänk månader.

Löfven menar att det finns fler verktyg att ta till för att få skjuts på ekonomin, men att de inte kan göra allt på en gång. På en fråga om regeringen väntar med åtgärder i kampen mot smittspridningen, säger han:

– Jag kan inte säga att det ligger några i skrivbordslådan och väntar. Men vi har förberett för stängda skolor om myndigheterna skulle ge oss ett besked att vi har stora problem med smittspridning i skolor.

Läs mer:

Tegnell: Väntade ökningen av smittade i påsk uteblev

Smittstädaren Blanca: ”Jag tror att alla ser vilket viktigt arbete vi gör”

Ämnen i artikeln

Polisen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt