Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Regeringen griper in mot SMHI

Grafik: DN / Källa: SMHI
Regeringen vill ha bättre väderprognoser. De svenska meteorologerna på SMHI når inte upp till statens krav på träffsäkerhet, enligt den ansvariga ministern. Vädret har blivit politik på högsta nivå.

Sol och fem grader varmt i morgon? Kanske, kanske inte. Vid var sjätte endygnsprognos förra året hade SMHI i varje fall helt fel. Trots flera satsningar de senaste åren når meteorologerna inte över statens gräns för god kvalitet.

I SMHI:s regleringsbrev är målet minst 85 procents träffsäkerhet under ett år – en nivå man aldrig uppnått.

Förra året låg andelen korrekta prognoser för en dag framåt på 82,5 procent och för fem dagar framåt på 69,3 procent.

Därför vill regeringen nu ha bättre väderleksprognoser.

– Det är viktigt när vi planerar storhelger, när det är mycket trafik och så. Då är det viktigt att det fungerar med väderleksprognoserna. Ett annat exempel är när man ska ut på sjön på sommaren. Där tycker jag att det är viktigt att de blir bättre, säger miljöminister Andreas Carlgren (C).

I går besökte han SMHI i Norr­köping för att bland annat diskutera dessa frågor.

För det handlar nämligen inte enbart om badplaneringen en sommardag eller utsikterna för skidsemestern, utan även om krishantering och infrastruktur.

SMHI har blivit avsevärt sämre när det gäller vissa samhällsvarningar. Meteorologerna missade exempelvis var tredje kulingvarning förra året, 33 procent, och gav dessutom falska larm vid 38 procent av alla fall. År 2008 låg siffrorna på 22 procent, respektive 20 procent.

På SMHI är bättre prognoser nu högprioriterat, enligt myndig­hetens generaldirektör Lena Häll Eriksson. Vädret, eller i varje fall väderprognoserna, ska bli mer korrekta:

– Med anledning av att vi inte når upp till målet har jag gett ett uppdrag till dem som står för prognoserna att de faktiskt måste förbättra kvaliteten. De jobbar med det nu, säger Lena Häll Eriksson.

Bland annat tar man hjälp av expertis från andra länder.

Ett besök i England ska inspirera till bättre varningstjänster och dess­utom har ett samarbete med norska motsvarig­heten Meteorologisk institutt fördjupats. En ny modellversion har testats som ska ge bättre prognoser av bland annat temperatur och molnmängd.

– SMHI är inte helt framme vid målen – och det behöver de bli bättre på. Jag, liksom alla andra som använder deras väderleksprognoser, vill att det här ska fungera bra. SMHI har varit mycket angelägna själva om att bli bättre, säger And­reas Carlgren.

Så regeringen vill ha bättre väder helt enkelt?

– Haha. Du kan i alla fall vara helt trygg på att det aldrig kommer att bli ett vallöfte.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.