Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 07:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/regeringen-har-fortsatt-fortroende-for-svenska-kraftnats-generaldirektor/

Sverige

Regeringen har fortsatt förtroende för Svenska kraftnäts generaldirektör

Ulla Sandborgh.
Bild 1 av 2 Ulla Sandborgh.
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Bild 2 av 2
Foto: Magnus Hallgren

Regeringen har fortsatt förtroende för Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh. Det uppger Ibrahim Baylans pressekreterare efter mötet på fredagen.

I en skriftlig kommentar meddelar energiministern samtidigt att han ser allvarligt på uppgifterna som framkommit i DN:s granskning. 

Men Ibrahim Baylan vill inte svara på några frågor. 

Rätta artikel

Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh träffade på fredagen energiminister Ibrahim Baylan (S) för ett möte om de oegentligheter DN har rapporterat om de senaste dagarna.

Mötet på regeringskansliet pågick under en dryg timme. Efteråt meddelade energiministerns pressekreterare att “regeringen har förtroende för alla generaldirektörer tills annat meddelas”.

Sent på eftermiddagen skickade pressekreteraren ut ett skriftligt uttalande. Där står att Ibrahim Baylan välkomnar att Säkerhetspolisen nu tillsammans med Svenska kraftnät kommer att genomlysa de brister som har framkommit i myndighetens säkerhetsskyddsarbete.

– De brister som har framkommit är allvarliga, i synnerhet vad gäller säkerhetsskyddsarbetet. Det är bra att Säkerhetspolisen kopplas in och att myndigheten vidtar åtgärder med anledning av det som har framkommit, säger Ibrahim Baylan i uttalandet.

DN kunde på torsdagen avslöja att myndigheten har brutit mot regeringsbeslut och gett höga chefer tillgång till hemliga uppgifter och känsliga it-system, utan att de var ordentligt säkerhetsprövade. Svenska kraftnät har bland annat anlitat en hög chef som konsult i en befattning som är placerad i den högsta säkerhetsklassen, klass ett. Någon ordentlig säkerhetsprövning genomfördes inte och det saknades säkerhetsskyddsavtal.

Även myndighetens personaldirektör, som nu utreds för oegentligheter i samband med ett konsultinköp, är placerad i säkerhetsklass ett, den högsta klassen. Men i stället ändrade Svenska kraftnät klassning till en lägre, i strid med regeringsbeslutet.

DN har också rapporterat om att Ulla Sandborgh i sin tidigare roll på myndigheten som marknadsdirektör under 2015 och 2016 gav en vän konsultuppdrag i miljonklassen. Veckan efter att ett uppdrag undertecknats reste de till Brasilien på semester tillsammans.

Hon har hittills försvarat hanteringen och sagt att det inte kan beskrivas som jäv.

I det skriftliga uttalandet från Ibrahim Baylan står det vidare: “Generaldirektören meddelade också att Svenska kraftnät kommer tillsätta en oberoende extern utredare för att granska upphandlingar av konsulter och uppgifterna om oegentligheter vid upphandlingarna som har framkommit”.

Ibrahim Baylan är kallad till näringsutskottet på torsdag nästa vecka för att svara på frågor om det som har framkommit i DN:s rapportering.

DN har under hela dagen försökt ställa frågor till ministern, som avböjt och hänvisar till det skriftliga uttalandet. Frågorna DN ville ställa handlar bland annat om Ibrahim Baylan har känt till att avsteg gjorts vid säkerhetsprövningar och om han på något sätt har godkänt hanteringen. Hur han ser på att höga chefer avslöjat vilken säkerhetsklass de är placerade in. Om han själv eller departementet uppmuntrat eller beordrat Ulla Sandborgh att förhala offentliggörandet av prissättningen i stamnätet, och hur han ser på vänskapskorruptionen i myndighetsledningen på Svenska kraftnät.