Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Regeringen hotar krogar med lag om märkning

Foto: Jonas Eriksson

Restaurangbranschen måste se till att köttet är ursprungsmärkt. Annars hotar regeringen med lagstiftning innan mandatperioden är slut.

– Konsumenterna måste kunna göra medvetna val, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Som DN rapporterade på lördagen är det fortfarande ganska vanligt att importerat kalvkött från djur som fötts upp på stora mängder antibiotika serveras på svenska restauranger, detta trots att de stora svenska matkedjorna har slutat att sälja köttet. Eftersom restaurangerna inte är skyldiga att ursprungsmärka maten har gästerna svårt att göra medvetna val när de äter ute.

Regeringen vill ha ursprungsmärkning av kött på restauranger och i storkök för att konsumenterna ska kunna göra medvetna val med tanke på människors hälsa, miljö och djurhälsa. I första hand pläderar man för en frivillig modell, men om branschen inte agerar är man beredd att ta till lagstiftning.

– Vi förväntar oss att restauranger börjar med frivillig märkning, men det är inte främmande för oss att överväga lagstiftning om det inte kommer till stånd, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

När kan det bli aktuellt med en sådan lagstiftning?

– Jag kan inte säga någon tidpunkt, men det finns ingen anledning att vänta allt för länge. Vi ser att det har börjat röra sig inom branschen, men man måste komma till skott också.

Kommer ni att besluta om lagstiftning inom er mandatperiod om branschen inte agerar?

– Ja, det kommer vi att göra.

Vad gör regeringen för få branschen att ta ansvar?

– Vi för en diskussion med branschfolk, intresseorganisationer och myndigheter inom den nationella livsmedelsmedelsstrategin. Jag har just varit ute på en dialogresa i landet och en sak som har kommit upp är ursprungsmärkning.

Kan det bli tal om ursprungsmärkning av fler livsmedel på restauranger?

– Det finns andra produkter som kan bli aktuella, men man måste börja någonstans. Jag kan inte gå in på vad som kan bli nästa steg.

Varför finns det inte redan en sådan här ursprungsmärkning, finns det ett motstånd inom branschen?

– När jag möter branschfolk känner jag inte att det finns ett motstånd i dag. Det har blivit tydligt vad konsumenterna vill ha. Jag tror att branschen förstår.

Konsumentminister Per Bolund (MP) betonar vikten av tydlig information på krogen.

– Det behövs skriftlig information, antingen i menyn eller på en informationstavla. Många drar sig för att fråga, säger han.

Bakgrund.

En undersökning gjord 2013 av den europeiska konsumentorganisationen BEUC visar att intresset för matens ursprung är stort.

83 procent av deltagarna ville veta mer om varifrån köttet kommer.

Mer om kött

• Köttet ingen vill ha serveras på krogen
Importerat kalvkött från djur som fått stora mängder antibiotika under uppfödningen serveras fortfarande på restauranger, trots att de stora svenska matkedjorna slutat sälja kalv från bland annat Holland och Tyskland. Köttet är mört, är argumentet. Men mör är inget kvalitetsmått, kontrar andra krögare.

• Elin Peters: Lockande för krögare sälja billigt kött dyrt
Den som någon gång handlat mat vet hur svårt det kan vara. Helst ska det man köper vara näringsriktigt, ekologiskt, närproducerat, utan konstiga tillsatser, billigt och framför allt gott. Om man ska granska alla dessa parametrar tar det timmar bara att handla vardagsmaten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.