Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 22:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/regeringen-i-extra-mote-i-kvall-om-skolan/

SVERIGE

Nu har regeringen rätt att stänga skolorna

Utbildningsminister Anna Ekström och statsminister Stefan Löfven har fått riksdagens mandat att stänga skolorna om så krävs.
Utbildningsminister Anna Ekström och statsminister Stefan Löfven har fått riksdagens mandat att stänga skolorna om så krävs. Foto: Magnus Hallgren

Riksdagen har gett regeringen rätt att stänga landets skolor om det krävs för att stoppa smittan. Föräldrar i samhällsviktiga yrken ska fortsatt erbjudas barnomsorg men vilka som ska omfattas är inte klart. SKR varnar för svåra gränsdragningar.

– Det kan inte läggas i förskollärarnas knä, säger kommunpolitikern Mats Gerdau (M).

Klockan 16 på torsdagseftermiddagen klubbade riksdagen nya lagar som ger regeringen möjlighet att stänga landets förskolor och grundskolor. Beslutet innebär också att kommuner och andra huvudmän ska fortsätta att erbjuda barnomsorg till föräldrar inom samhällsviktiga sektorer som exempelvis sjukvård. Det rådde enighet mellan samtliga åtta riksdagspartier om lagändringarna.

Bara två timmar senare satte sig regeringen i ett extrainsatt sammanträde. Något beslut om vilka yrkesgrupper som ska omfattas togs dock inte. Det utlovas istället under fredagen. Skälet till förseningen är att gränsdragningarna är svåra och att regeringskansliets jurister inte blev klara i tid, erfar DN.

Länsstyrelsen i Stockholms län färdigställde på torsdagen ett förslag på vilka kategorier som kan inkluderas. Det är mycket omfattande. Där finns som väntat sjuksköterskor, läkare och annan vårdpersonal, liksom polis, räddningstjänst och personal i barnomsorgen och hemtjänsten.

Men även dagligvaruhandeln, energibolag, avfallshantering och viktig personal inom IT och finans inkluderas.

Jonas Johansson är kommunikationschef på länsstyrelsen i Stockholms län.

– Förslaget över prioriterade yrkeskategorier är ett levande dokument som uppdateras löpande. Varje organisation, exempelvis kommun, måste utifrån sin egen verksamhet göra sina egna prioriteringar. Länsstyrelsen arbetar med förteckningen för att stötta kommuner och myndigheter i länet, men prioriterar inte inom de olika yrkeskategorierna, skriver han i ett mejl till DN.

Regionen Västra Götaland kommer att följa Stockholmslistan, uppger pressavdelningen där.

Läs mer: Löfven: Ännu inte i läge att stänga skolorna

De tyngre aktörerna inom skolväsendet, som Sveriges kommuner och regioner (SKR), Friskolornas riskförbund och även friskolekoncerner satt på torsdagsförmiddagen i möte på utbildningsdepartementet för att diskutera hur barnomsorgen ska organiseras.

Mats Gerdau, moderat kommunalråd i Nacka och ordförande i SKR:s utbildningsberedning, var en av deltagarna. Han vill ha tydliga besked från regeringen om vilka som ska få fortsatt barnomsorg.

– Det måste vara glasklart vilka grupper det rör sig om annars skapar man onödig friktion. Det är inte bedömningar som man kan lägga i förskollärarnas knä. Exempel på breda yrkesgrupper räcker inte, säger Mats Gerdau.

Han pekar också att det i dag finns lagtekniska hinder för samarbete mellan kommunala och fristående förskolor och skolor, något som kan bli nödvändigt för att klara jourverksamheten.

– Vi måste underlätta för flexibla lösningar, antingen genom förordning eller lag, säger Mats Gerdau.

Inom Stockholms stad är man i full gång med planeringen för vilka förskolor och fritidshem som ska vara fortsatt öppna. Målet är att få en jämn spridning i de olika stadsdelarna. Grundskoledirektör Lee Orberson vill tona ner dramatiken.

– Det är ungefär som på sommaren när fritidshem och förskolor samarbetar och barn får vara på ett annat ställe än de brukar vara. Så vi har ju en beredskap och erfarenhet i vår ordinarie verksamhet, säger han.

Ardalan Shekarabi.
Ardalan Shekarabi. Foto: Elin Åberg

I nuläget har en förälder som tvingas stanna hemma för att barnens skola stängs inte rätt till ersättning av det slag som finns om man är hemma med sjuka barn. Enligt socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi kommer regeringen att be riksdagen om att få göra undantag från lagen i sådana fall.

– Vi kommer att återkomma med detaljerna, men det viktiga här och nu är att meddela svenska folket att vi säkerställer att man har en ekonomisk trygghet om man skulle drabbas av corona, säger Ardalan Shekarabi till TT.

Ännu anser inte Folkhälsomyndigheten att det ur smittskyddssynpunkt är nödvändigt att stänga grundskolor och förskolor och regeringen avser att följa de rekommendationerna. Men för att vara beredd att agera snabbt om myndigheten ändrar sin bedömning så kommer regeringens förberedelser för ett beslut att vara färdiga redan på torsdagskvällen.

Paula Hammerskog, trygghetsdirektör på friskolekoncernen Academedia, var en av dem som deltog.

– Vi diskuterade om man kan samarbeta mellan kommunala och fristående förskolor. Det är i dag inte tillåtet. Det kan ju bli förskolor där det bara finns ett barn kvar och det blir inte bra. Det finns väldigt många övervägande att göra.

Paula Hammerskog anser att listan över yrkesgrupper som ska prioriteras för barnomsorg behöver vara tydlig

– När man måste prioritera så gäller det att vi alla prioriterar likadant.

Hur beredda är ni på den här situationen?

– Vi är beredda men vi vet att det kommer inte att fungera perfekt men det kommer att bli bra på sikt.

Ämnen i artikeln

Skolan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt