Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 20:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/regeringen-kallar-in-krishanteringsradet/

SVENSK POLITIK

Regeringskansliet kallar in krishanteringsrådet

Inrikesminister Mikael Damberg.
Foto: Ali Lorestani/TT

Regeringskansliet kallar in krishanteringsrådet med anledning av det nya coronaviruset. Det extrainsatta mötet ska hållas på måndag för att ”upprätthålla en god beredskap”.

Det är inrikesminister Mikael Dambergs (S) statssekreterare Elisabeth Backteman som kallar till det extrainsatta mötet i regeringskansliets krishanteringsråd. Rådet sammanträder normalt två gånger per år för krissamverkan och informationsutbyte mellan regeringskansliet och myndigheter.

Mötet hålls för ”att upprätthålla en god beredskap” med anledning av det nya coronaviruset. Under onsdagen fick Sverige sitt andra fall, då en man i 30-årsåldern bekräftades smittad i Göteborg.

”Regeringen är alltid beredd att fatta de beslut som krävs”, säger statsminister Stefan Löfven i ett skriftligt uttalande till DN.

I början av februari klassades covid-19 som samhällsfarlig sjukdom av regeringen. Covid-19 är sjukdomen som det nya coronaviruset orsakar.

”Det innebär att det nu finns lagstöd för att vid behov vidta extraordinära smittskyddsåtgärder”, säger Stefan Löfven vidare i sitt uttalande.

I krishanteringsrådet sitter rikspolischefen, säkerhetspolischefen, överbefälhavaren och generaldirektörerna för Affärsverket svenska kraftnät, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Post- och telestyrelsen, Socialstyrelsen och Strålsäkerhetsmyndigheten.

På måndagens möte kommer även andra aktörer att delta, skriver justitiedepartementet utan att specificera vilka dessa är.

Svenska regeringar har vid ett flertal tillfäller kritiserats för sena ageranden vid kriser och katastrofer. Åtgärder har tagits, men inför risken för ett utbrott av det nya coronaviruset väcks frågan på nytt: Hur fungerar regeringens krisberedskap?

Kansliet för krishantering leds av chefstjänsteman Karin Lindgren och enhetschefen Annika Brändström, enheten är bemannad dygnet runt och ska bevaka händelser som kan behöva hanteras av regeringen. Här finns också mandat att starta ett krishanteringsarbete.

Kansliet bistås av Gruppen för strategisk samordning, GSS, som består av politiskt tillsatta tjänstemän från flera departement.

Gruppen ska under den senaste tiden ha genomfört en rad möten där man ”följer utvecklingen och spridningen av viruset”, enligt ett mejl till DN från Natalie Sial, pressekreterare hos inrikesminister Mikael Damberg.

DN har sökt inrikesminister Mikael Damberg, statssekreterare Elisabeth Backteman och chefstjänstemannen Annika Brändström, för kommentarer om regeringens krisberedskap, men utan framgång.

Justitiedepartementet svarar i stället genom Natalie Sial bland annat att:

”Regeringen följer utvecklingen noga i dialog med berörda myndigheter.”

Hon säger att justitiedepartementet under onsdagen deltagit i ett möte med EU-kommissionen om coronaviruset utifrån ett gränskontrollperspektiv. Deltog gjorde samtliga medlemsländer, en rad EU-byråer samt Polismyndigheten och Kustbevakningen.

I övrigt är bedömningen från justitiedepartementet att andra åtgärder i nuläget inte behövs utan att den rådande så kallade ansvarsprincipen, där alla departement ansvarar för sina egna områden även i kris, är tillräcklig.

Kansliet för krishantering inrättades 2008 efter kritik mot regeringens sena agerande under tsunamikatastrofen 2004. Den skulle vara en del i en förbättrad krisberedskap, med en rekommendation från Katastrofkommissionen om att gruppen skulle inrättas med direkt access till statsministern för att snabbt kunna agera.

Trots detta flyttade Stefan Löfven enheten från statsrådsberedningen till Justitiedepartementet, något som möttes av kritik i en granskning DN gjorde i samband med flyktingkrisen 2015 - då regeringen åter möttes av kritik för att ha agerat sent.

Läs mer:

Fem nya fall av coronaviruset i Sverige

40-tal har haft kontakt med den smittade mannen

Det här vet vi om det nya coronaviruset

Amubulanssjukvårdare vägrade åka på corona-larm

Många vill avboka utlandsresan efter coronautbrottet – det här gäller

På fabriken syns den globala coronaoron: ”Total rusch efter masker, vi jobbar dygnet runt”