Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 10:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/regeringen-kallar-skolor-till-mote-om-nya-coronaviruset/

SVERIGE

Regeringen kallar skolor till möte om nya coronaviruset

Utbildningsminister Anna Ekström (S).
Utbildningsminister Anna Ekström (S). Foto: Mickan Palmqvist

Utbildningsminister Anna Ekström har kallat Sveriges kommuner och regioner samt Friskolornas riksförbund till möte för att diskutera hur spridningen av det nya coronaviruset ska hanteras.

– Jag kan förstå om man tycker att det här är en orolig situation, säger Anna Ekström.

Det är huvudmännens ansvar att besluta om hur skolorna ska hantera eventuell smitta bland eleverna. De förväntas följa rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten som inte anser att friska barn behöver vara hemma även om de varit i riskområden. Olika kommuner har dock gjort olika bedömningar.

För att reda upp situationen kallar utbildningsminister Anna Ekström (S) nu Sveriges kommuner och regioner (SKR), Friskolornas riksförbund och representanter för de idéburna skolorna till ett möte.

– Jag vill höra vad de ser för behov av information och stödinsatser. Jag vill också höra hur huvudmännen bedömer dagens läge, så att vi kan ha en gemensam diskussion om hur de här frågorna kan hanteras, säger Anna Ekström som ännu inte vet när mötet kommer att äga rum.

Utbildningsministern är på tisdagen kallad till riksdagens utbildningsutskott för att svara på frågor om hur regeringen ser på situationen i skolorna mot bakgrund av det ökande antalet fall av sjukdomen covid-19 i Sverige.

Vad vill du säga till föräldrar som är oroliga nu och undrar om de ska skicka sina barn till skolan där det kanske finns elever eller lärare som varit i riskområden?

– Jag kan förstå om man tycker att det här är en orolig situation. Jag minns när fågelinfluensan kom, då hade jag barn i skolan. Men det är en trygghet att veta att vi har i Sverige Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare med bred och djup kunskap och som rankas bland de bästa i världen. Om de gör den här bedömningen så är det klokt av både skolor och föräldrar att lyssna på den, säger Anna Ekström.

Anna Ekström påpekar också att skollagen tillåter undantag i kritiska lägen, vilket ger regeringen möjlighet att gripa in mer direkt.

– Möjligheten finns för extraordinära händelser och vi är från regeringens sida naturligtvis beredda att komma med sådana föreskrifter om läget skulle kräva det. Jag kan inte ge några hypotetiska besked om vad det skulle kunna bli men enligt lagens förarbeten kan det vara ändrad undervisningstid om många elever inte kan gå till skolan, säger Anna Ekström.

Läs mer:

Det nya coronaviruset: Följ utvecklingen live

Det här vet vi om coronaviruset

Ämnen i artikeln

Skolan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt