Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Regeringen kallar till krismöte efter Sheratonskandalen

Regeringen kallar hotell- och restaurangbranschen till möte. Detta sedan Sheraton nekat Diana Nyman från Romska rådet att äta frukost på hotellet där hon bodde.

– Det som beskrevs i går är tyvärr en mycket vanlig händelse. Diana Nyman beskrev det själv som en vardagshändelse, och där behöver vi en värderingsdiskussion med branschen för det är oacceptabelt att människor drabbas av kränkningar, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP) till TT.

Diana Nyman var på besök i Stockholm i egenskap av ordförande för Romska rådet i Göteborg. Hennes uppgift var att hålla ett anförande i samband med att regeringen presenterade sin så kallade vitbok om hur romer diskriminerats och kränkts under 1900-talet.

När hon var på väg in till matsalen för att äta frukost sprang en hotellanställd ikapp henne. Frukosten är bara till för hotellgäster, ska personen ha sagt, och trots att Diana Nyman kunde visa att hon bodde på hotellet blev hon visad ut i lobbyn där hon fick dricka kaffe.

Efter DN:s avslöjande i går medgav Sheraton Stockholm på sin Facebooksida att ”en incident rapporterats” och att företaget inlett en internutredning. 

– Utredningen pågår fortfarande. Jag kan inte lägga till någonting. Vi vill ha allt vattentätt innan vi uttalar oss, säger Thomas Johansson, som är tillförordnad VD på Sheraton Stockholm, i dag.

Diana Nyman förberedde på onsdagen en DO-anmälan.

– När Sheraton kallar det som hänt för ’en incident’ tycker jag att man förminskar händelsen. De borde ta på större allvar att en romsk kvinna i traditionella kläder blir avhyst från en frukostbuffé som hon har rätt till och i stället tvingas sitta ute i lobbyn. Då är det inte bara en incident eller ’ett missförstånd’, som de antytt till mig i mejl, säger Diana Nyman till DN.

Erik Ullenhag fördömde händelsen på tisdagen och sade att regeringskansliet ska över sina affärsförbindelser med Sheraton efter det inträffade. Integrationsminister hoppas att Nymans fall prövas rättsligt och vill därför inte gå in för mycket på det enskilda fallet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.