Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Regeringen: Kommunal omsorg ska inte tillståndsprövas

Foto: Jessica Gow/TT

Regeringen har beslutat att äldreboenden som drivs i kommunal regi inte behöver få tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Det framgår av den nya budgetpropositionen. 

Att tillståndsprövningen endast gäller för privata vårdgivare har tidigare kritiserats. 

DN har tidigare skrivit om den kritik som politiker och vårdföretagare framfört mot att tillståndsplikten, som sedan april i år gäller för privata vårdgivare som bedriver äldreboenden och boenden för funktionshindrade inom socialtjänstlagen, inte gäller för verksamhet inom kommunal regi. 

I februari i år uppmanade riksdagen regeringen att ta fram ett förslag om en generell tillståndsplikt. 

Men ett sådant förslag kommer inte, regeringen har nu beslutat att tillståndsplikten inte ska gälla för verksamhet som bedrivs i kommunal regi. Enligt den nya budgetpropositionen bedömer man att det inte finns samma behov av tillståndsprövning för verksamhet inom kommunal regi som det gör för privata vårdgivare. 

Ett skäl till detta är att kommunerna, eftersom de är skyldiga att tillhandahålla välfärdstjänster, har en kunskap och kompetens inom socialtjänstverksamhet som privata aktörer inte alltid har, skriver regeringen. 

Man gör också bedömningen att ett tillståndskrav för kommunal verksamhet innebär en inskränkning i den kommunala självstyrelsen och att det kan leda till att det blir svårare för kommunerna att utveckla ny verksamhet som möter de lokala behoven. 

Håkan Tenelius, näringspolitisk chef för bransch- och arbetsgivarorganisationen Vårdföretagarna, menar att det inte finns någon garanti för att kommunerna har den kompetens som krävs. 

– Resonemanget har tyvärr liten koppling till verkligheten. Vi vet att många särskilda boenden som hittills inte varit tillståndspliktiga inte uppfyller de krav som ställs. Det stämmer inte att kommunerna redan uppfyller kraven, säger han i ett pressmeddelande.

Han är kritisk till att tillståndsplikten inte ska gälla alla verksamheter som bedrivs inom socialtjänstlagen.

– I praktiken innebär detta att pensionärer eller personer med funktionsnedsättning behandlas olika beroende på vem som driver deras boende. Det borde vara självklart att de krav som ställs på till exempel bostadsstandarden ska vara lika för alla som är i behov av ett särskilt boende. 

Men att kommuner inte behöver söka tillstånd för sin egen verksamhet betyder inte att kraven är lägre när det kommer till tjänsternas kvalitet. Inspektionen för vård och omsorg utövar tillsyn över alla verksamheter, oavsett utförare, och kvalitetskraven är desamma, skriver regeringen i budgetpropositionen. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.