Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Regeringen kritiseras för långsam hantering av äldreboenden

Foto: Hasse Holmberg/TT

Sedan april i år måste privata företag som driver äldreboenden på uppdrag av kommunen få tillstånd från Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, men samma krav gäller inte för kommunala boenden. Det innebär att olika vårdgivare har olika mål att uppfylla.

I februari uppmanade riksdagen regeringen att ta fram ett förslag om generell tillståndsplikt. Att regeringen ännu inte har kommit med något förslag kritiseras av vårdföretag och politiker.

Sedan april måste vårdföretag, som på uppdrag av kommunen bedriver äldreboenden och boenden för funktionshindrade inom socialtjänstlagen, godkännas av Ivo. För ett tillstånd krävs det att både verksamheten och lokalerna lever upp till målen för säkerhet och kvalitet.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Vårdföretagarna är kritiska till att tillståndsplikten endast gäller för privata utförare. Något som Dagens Samhälle tidigare har rapporterat. Den innebär att kommunal verksamhet inte behöver leva upp till samma mål.

– Om man ska ställa krav på att boenden uppfyller en viss säkerhet och kvalitet så borde alla typer av boenden omfattas av samma krav. Speciellt med tanke på de vårdtagare som nyttjar de här verksamheterna och tjänsterna, säger Sabina Joyau, näringspolitisk expert på Vårdföretagarna.

Om en privat vårdgivare inte får tillstånd av Ivo faller ansvaret tillbaka på kommunen som kan fortsätta att driva den i befintligt skick. Det som oroar privata vårdföretag mest är, enligt en undersökning som Vårdföretagarna gjort, att deras verksamheter inte ska godkännas på grund av gamla och undermåliga lokaler.

– Det är ju det som är svårast att lösa med någon skyndsamhet. När vi bygger boenden i egen regi ansvarar vi själva för att lokalerna utformas så att de uppfyller kraven. Men när vi vinner en upphandling tillhandahålls lokalerna av kommunen, säger Eva-Lotta Sandberg, affärsområdeschef på vårdföretaget Humana.

Kommunen kan fortsätta att driva verksamheten i egen regi i lokaler som Ivo har underkänt för privata vårdföretag.

För att samma krav ska gälla för både kommunala och privata vårdgivare anser socialutskottet att också offentliga verksamheter ska behöva tillstånd från Ivo. Riksdagen har uppmanat regeringen att återkomma med ett förslag om en generell tillståndsplikt, men något sådant förslag har inte kommit.

Jenny Petersson (M), ledamot i socialutskottet, är kritiskt till att förslaget drar ut på tiden. I juni skickade hon in en interpellation till socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

– Jag fick svaret att det bereds på regeringskansliet. De har inte gjort någonting i frågan. Jag tycker att det är tydligt vad Sveriges riksdag vill – att det ska ställas samma krav på verksamheterna oavsett om de är offentliga eller privata. Vi vill ha lika kvalitet i vården och har man tillståndsplikt för alla aktörer kan man lättare kontrollera kvaliteten.

Hon förbereder nu en skriftlig fråga till regeringen för att få en bild av hur förslaget hanteras.

– Det här är brådskande, de kunde ha infört en generell tillståndsplikt redan från början.

Sabina Joyau håller med om att frågan kräver en snabb lösning.

– Konsekvenserna av tillståndsplikten är så stora för både våra medlemsföretag och för brukare och medarbetare så jag tycker att det brådskar med besked om när vi kan få en generell tillståndsplikt.

Regeringen har resonerat utifrån linjen att en tillståndsplikt som också gäller för offentliga vårdgivare skulle innebära ett ingrepp i den kommunala självstyrelsen och att det inte går ihop med kommunens lagstadgade skyldighet att tillhandahålla välfärdstjänster.

DN har sökt ansvariga ministrar Annika Strandhäll och Åsa Regnér för en kommentar. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.