Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Regeringen måste hjälpa svartlistad advokat”

Foto: Jessica Gow/TT

En svensk advokat är sedan i december registrerad på USA:s sanktionslista. Nu kräver Advokatsamfundet att den svenska regeringen agerar.

– Det är en Kafkaliknande situation, säger generalsekreteraren Anne Ramberg.

Advokaten Sven A Olsson har i många år arbetat med den ryske oligarken Gennadij Timtjenko och hans bolag. Timtjenko anses stå nära den ryska presidenten Vladimir Putin och har därför placerats på USA:s sanktionslista.

Listan finns till för att sätta press på Ryssland i Ukrainakonflikten, och innehåller både företag och individer.

Sedan den 22 december 2015 finns även Sven A Olsson på listan, på grund av sitt samröre med Timtjenko.

– Det är förvånansvärt att man riktar det här mot mig. Dels är jag inte rysk medborgare, dels har jag inget ägande någonstans. Jag har uppdrag som advokat eller styrelseledamot, har Sven A Olsson tidigare sagt.

Svartlistningen har ingen egentlig rättslig grund i Sverige, men medför ändå allvarliga konsekvenser. Bland annat har svenska banker kontaktat de företag där Sven A Olsson har styrelseuppdrag och sagt att de inte kan göra affärer med bolagen så länge han sitter kvar, enligt Advokatsamfundet. Olsson har redan lämnat flera av sina uppdrag på grund av påtryckningarna.

– Svenska banker är utsatta för utpressning från amerikansk sida, de känner sig tvingade att agera. De har indirekt försatt honom med ett yrkesförbud, och avkräver hans klienter och bolag att han slutar. Det är en Kafkaliknande situation, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.

Därför har Advokatsamfundet nu skrivit ett brev till regeringen med krav på att de agerar.

– Vi kräver att de ska bidra till att han avregistreras från den här listan, och att de vidtar åtgärder så att inte banker och finansiella institut kan bete sig på det här viset, säger Anne Ramberg.

– Även bankerna är satta under hård press från amerikansk sida, men i dag är de helt utelämnade till sig själva.

Enligt henne är det ett stort problem att den amerikanska svartlistningen inte går att överpröva för den som drabbas.

– Man kan ha synpunkter på Putin. Men i kampen mot ryska intressen får inte oskyldiga komma i kläm, och man måste under alla omständigheter få möjlighet att få sin sak prövad.

DN har sökt Sven A Olsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.