Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Förslaget: Fler ensamkommande ska få uppehållstillstånd

Omkring 9.000 ensamkommande unga bedöms beröras av förslaget som Socialdemokraterna och Miljöpartiet presenterade på måndagen. 

Det innebär att ensamkommande barn som kom innan 24 november 2015 - och väntat länge på asylbesked - får ny chans till uppehållstillstånd om de studerar på gymnasiet.

Förhandlingarna mellan regeringspartierna gällande ensamkommande barn och unga har enligt DN:s källor varit både långdragna och svåra.

På måndagen hade partierna kommit överens och förslaget bestod av tre delar: en förlängning av den tillfälliga asyllagen till juli 2019, en revidering av Lagen om eget boende (ebo) och en möjlighet för fler ensamkommande att få tillfälligt uppehållstillstånd.

Förslaget gäller ensamkommande barn som kom innan den 24 november 2015 och som väntat längre än 15 månader på sitt besked om asyl. Den som uppfyller de kriterierna har möjlighet att ansöka om nytt, tillfälligt, uppehållstillstånd - även om man fått avslag på sin asylansökan eller blivit uppskriven i ålder. Den som ansöker får inte heller vara dömd för brott.

Regeringen vill inte säga exakt hur många som kommer att omfattas, men har en uppfattning om hur stort antal det kan röra sig om.

– En siffra som nämndes tidigare var 9000 och den låter inte helt orimlig. Men det är först när vi vet hur många som ansöker som vi vet hur många det kommer att gälla, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Förslaget bygger på en utvidgning av den så kallade gymnasielagen och kräver att den som ansöker studerar eller kommer att påbörja studier på gymnasienivå.

– Den som studerar eller vill studera ska kunna få möjlighet till studier, få slutföra sina studier och sedan få möjlighet att söka arbete och på så vis få möjlighet till ett permanent uppehållstillstånd på sikt, säger Gustav Fridolin.

Migrationsminister Heléne Fritzon (S) är noga med att påpeka att förslaget innebär en rad kriterier att leva upp till för den som ansöker om uppehållstillstånd och att förslaget innehåller mer än överenskommelsen om ensamkommande.

– Jag tycker att man ska se förslagen i sin helhet. Vi ger också besked om att vi vill förlänga den tillfälliga asyllagen till sommaren 2019 som ger unika möjligheter i förhandlingarna på Europanivå. Vi vill också se över och reformera Ebo, säger hon.

Vad var det som fick Socialdemokraterna att ändra sig och ge den här möjligheten till ensamkommande barn och unga?

– Skälet är enkelt. Handläggningstiderna har blivit för långa för den här gruppen.

Finns det någon risk att socialdemokratiska väljarna uppfattar detta som att S har vikt sig i sin linje i migrationspolitiken?

– Nej, det tror inte jag att det finns.

Den föreslagna ändringen av lagen om eget boende är enligt DN:s källor en kompromiss från Mp:s håll. Enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) ska den föreslagna ändringen främst handla om att minska trångboddheten och segregationen.

– Vi vill införa en social prövning av ebo, säger Johansson.

Nu är det upp till de övriga riksdagspartierna att besluta om regeringens förslag går igenom. Röstar riksdagen igenom förslaget vill regeringen se en lagstiftning på plats innan nästa sommar.

28 400 av 31 000 fall har hittills prövats

Under 2015 ansökte omkring 31.000 ensamkommande om asyl fram till den 24 november 2015. Av dem har 28.400 fått sina fall prövade, enligt siffror från Migrationsverket.

Av de 28.400 har 13.400 fått stanna, 11.500 fått avslag och 2.700 fått sina ärenden avskrivna, till exempel för att asylansökan har återkallats. 600 var så kallade Dublinärenden som inte fått sitt ärende prövat i sak i Sverige.

Av de 11.500 som fått avslag var 2.150 under 18 år när beslut togs, 7.000 hade fått sin ålder uppskriven till över 18 år när beslut togs, medan 2.350 hade hunnit fylla 18 år när beslutet togs.

För dem som ansökte om asyl före den 24 november 2015 var huvudregeln att de skulle få permanent uppehållstillstånd om de fick stanna.

Källa: TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.