Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Regeringen: Negativt för svenskt försvar att hyra ut hamnar till Nord Stream 2

01:08. Regeringen anser att en uthyrning av svenska hamnar till den ryska gasledningen Nord Stream 2 påverkar svenskt försvar negativt. Det framkom vid ett möte mellan utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist och S-ledningarna för Region Gotland och Karlshamns kommun på tisdagen.

Det blir av allt att döma ingen uthyrning av hamnarna i Slite och Karlshamn till bygget av den ryska gasledningen Nord Stream 2 i Östersjön. Det står klart sedan regeringen på tisdagen meddelat att en uthyrning skulle påverka det svenska försvaret negativt. Som ekonomisk kompensation öppnar regeringen för regionala satsningar.

På torsdag ska tekniska nämnden i Region Gotland sammanträda. På måndag är det kommunfullmäktige i Karlshamns kommun i Blekinge. På båda dessa möten skulle frågan om lagring och lastning av rör till Nord Stream 2 behandlas.

Därför var det i sista stund som regeringen på tisdagskvällen informerade lokalpolitiker om säkerhetspolitiska och försvarsmässiga bedömningar som regeringen gör.

– Regeringen ser, baserat på myndigheternas bedömning, att användningen av de berörda hamnarna påverkar svenska försvarsintressen negativt, sade utrikesminister Margot Wallström (S).

Hon meddelade på en presskonferens på utrikesdepartementet att regeringen gör samma bedömning som Försvarsmakten, Överbefälhavaren Micael Bydén har tidigare uttryckt tveksamhet till att hamnarna hyrs ut.

– Vi har en flygbas i Ronneby, vi har en marinbas i Karlskrona, vi har en stridsgrupp under uppbyggnad på Gotland. Det räcker att konstatera detta, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Ett senfärdigt besked, anser den borgerliga oppositionen.

– Det är bra, men borde kommit mycket tidigare, säger Hans Wallmark (M), försvarspolitisk talesperson.

Regeringen var noga med att den inte lagt sig i det kommunala självstyret. Men i nästa andetag berättade försvarsministern att regeringen är beredd att diskutera regionala utvecklingsinsatser.

– Vi har fört ett resonemang om hur staten kan stimulera regional tillväxt och utveckling i de här områdena, säger Peter Hultqvist.

Efter mötet hade Gotlands högst uppsatte politiker, som tidigare var positiv till uthyrningen av Slite hamn, tänkt om, trots att han nu kan gå miste om uppemot 60 miljoner kronor till kommunkassan.

– Regeringen är tydlig med att det finns stora risker med att vi tillåter att man får lasta, lossa och lagra rören på land. Det är en tydlig markering, säger regionrådet Björn Jansson (S).

Och då låter det som att det inte blir något i Slite hamn?

– Det är en bra gissning. Men jag vill samtidigt ta hem frågan till Gotland.

Även kommunalrådet i Karlshamn, som kan gå miste om intäkter på 100 miljoner kronor till det kommunala hamnbolaget, hade tagit tydligt intryck.

– Det här har stor betydelse. På måndag är det fullmäktige och då finns det möjlighet för kommunstyrelsen att föreslå att affären stoppas, säger Per-Ola Mattsson (S).

Regeringen öppnar samtidigt för en författningsändring för att regeringen ska kunna ingripa tydligare i framtiden.

– Vi har upptäckt att det kanske behövs en starkare möjlighet att agera på den nationella nivån, säger Peter Hultqvist.

När de första två gasrören på Östersjöns botten byggdes lastades rören från en maj på Slite på östra Gotland och i Karlskrona hamn. Då hade den dåvarande borgerliga regeringen inga invändningar.

– Vi vill och behöver ha kommersiellt utbyte med Ryssland. Men det är speciellt både när det gäller Slite och Karlshamn och det finns försvarspolitiska intressen, säger Margot Wallström.

Du är inte rädd att det här tas emot negativt av Rysslands president Putin?

– Ja, det kan det säkert göra om beslutet blir sådant från kommunernas sida. Vi vil ha en sund handel. Samtidigt inbillar jag mig att ett land som Ryssland kan förstå om vi säger att vi har försvarspolitiska intressen.

Läs mer: Ewa Stenberg: Svenska hamnar kommer inte att kunna användas

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.