Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Regeringen: OK att släppa igenom asylsökande till grannländer

Foto: Nicklas Thegerström

Statsminister Stefan Löfvens hårda linje mot Danmark om att Dublinförordningen ska följas, verkar ha mjukats upp. Nu talar regeringen i stället om ”en exceptionell situation” och att polisen ”gör ett bra jobb” när man ser mellan fingrarna på att även Sverige släpper igenom migranter som är på väg till ett annat land – Norge och Finland.

Löfvens hårda ord mot Danmark om att ”regler är till för att följas” – efter att landets polis släppt igenom hundratals flyktingar som sa att de ville söka asyl i Sverige – verkar i praktiken inte gälla längre.

Efter att flyktingarna kommit till Sverige, ser regeringen på samma sätt som danska regeringen mellan fingrarna på att flyktingar reser vidare – i det här fallet till Norge och Finland, något som Finland nyligen kritiserat.

Gränspolisen släpper alltså av humanitära skäl in migranter som inte söker asyl i Sverige, och som man har goda skäl att tro uppehåller sig illegalt i landet. Och SJ visar medmänsklighet genom att inte kasta av människor som befinner sig på flykt för att de inte kan visa leg, eller i vissa fall inte kan betala en biljett på tåget.

Fakta: Så fungerar Dublinförordningen

DN sökte på lördagen både statsministern, migrationsministern och inrikesministern för att försöka reda ut vad som gäller för migranterna, men det var mycket svårt att få något klart besked.

Till slut var det inrikesminister Anders Ygeman (S) som försökte förklara läget.

Samtidigt som han menade att Sverige tillämpar Dublinförordningen sa att han läget var exceptionellt med så många flyktingar och att även Norge och Finland ”måste ta sitt ansvar”.

Polisens arbete med att i första hand prioritera ordningen, uppträda så hänsynsfullt som möjligt mot migranterna, och inte för nitisk med den så kallade ”inre utlänningskontrollen” tyckte han var bra.

– Det betyder inte att det inte sker sådana kontroller, man ska komma ihåg att det sker gripanden i Sverige och människor tas i förvar.

Vad SJ gör kan inte regeringen lägga sig i, och inte heller polisens taktiska avvägningar, anser Ygeman.

Men det var ju det här som Löfven kritiserade Danmark för?

– Jag uppfattade hans kritik som att den gällde att Danmark inte gav flyktingar möjlighet att söka asyl i Danmark. När de sedan gjorde det visade det sig att många också ville vidare för att söka asyl i Sverige, säger han.

Att den danska polisen då, precis som den svenska nu, såg mellan fingrarna och släppte igenom migranterna ”kan inte den svenska regeringen ha några synpunkter på”.

– Jag vet inte hur rätt den beskrivningen är, och jag tänker inte recensera dansk polis. Det här är inte en ny situation, utan det går till så här i normalfallet, det är bara det att det handlar om väldigt mycket människor, säger han.

Foto i text: Bertil Ericson/TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.