Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-18 18:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/regeringen-oppnar-for-kortare-resor-inom-landet/

SVERIGE

Regeringen öppnar för kortare resor inom landet

Lena Hallengren (S), Stefan Löfven (S), Ann Linde (S) och Johan Carlson, Folkhälsomyndigheten, vid onsdagens pressträff.
Lena Hallengren (S), Stefan Löfven (S), Ann Linde (S) och Johan Carlson, Folkhälsomyndigheten, vid onsdagens pressträff. Foto: Pontus Lundahl/TT

Regeringen justerar nu råden för resor inom Sverige. Resor som motsvarar 1-2 timmar med bil från hemorten kan genomföras under vissa förutsättningar. Samtidigt betonar socialminister Lena Hallengren (S) att det inte betyder att faran är över.

– Jag är lite bekymrad över att vi börjar slappna av, säger hon till DN.

Flertalet av de rekommendationer och åtgärder som införts för att begränsa smittspridningen av covid-19 i Sverige kvarstår även framöver. Det meddelade regeringen vid en pressträff på onsdagen.

– Jag vet att många i vårt land lever med obesvarade frågor kring när vårt liv blir normalt igen. Jag önskar att jag kunde säga att det var i dag, men vi är inte där än. Även sommaren kommer att bli annorlunda, säger statsminister Stefan Löfven.

Den avrådan om icke-nödvändiga resor inom landet kvarstår men justeras nu något, säger Stefan Löfven. Enligt regeringen kan befolkningen göra resor som motsvarar 1-2 timmar med bil från hemorten. Statsministern påpekar att resorna måste genomförs med ”sunt förnuft och stor försiktighet”.

– Det här innebär ännu större eget ansvar. Risken för smittspridning under de här resorna avgörs av hur ni tar er dit, vilka umgås ni med och hur rör ni er på resmålet, säger han.

Resorna ska enligt Hallengren göras med familjen eller nära bekanta som man redan umgås med till vardags. Besök till personer i riskgrupper ska undvikas, säger hon.

– Man kan åka ett par timmar från sin bostad, men det är beroende på hur man åker. Risken för smittspridning är i princip obefintlig om man sitter i sin egen bil, umgås med dem man brukas umgås med och sedan åker hem igen, säger Lena Hallengren till DN och fortsätter:

– Det blir annorlunda om man åker bara en bit, men träffar väldigt mycket människor på något partaj. Då ökar risken mycket mer. Det gäller att ha ett fåtal sociala kontakter. Man ska inte vara för många eller för nära varandra.

Hon betonar att de nya råden för inrikesresor inte ska ses som en signal om att faran är över.

– Jag är lite bekymrad över att vi börjar slappna av, och det är också skälet till att vi i dag verkligen uppmanar svenska folket att fortsätta följa rekommendationerna, säger Lena Hallengren.

När andra länder nu lättar på restriktioner bör man, enligt Hallengren, vara medveten om att det görs från en situation där många levt i nästintill total isolering.

– Man kan med intresse följa vad som händer i andra delar av världen men inte dra slutsatser om att nu är det över, säger hon och fortsätter:

– Vi valde från början åtgärder som ska hålla länge och över tid, tills dess att vi vet att smittspridningen ser annorlunda ut, tills vi kan mäta immunitet, tills vi har ett vaccin.

Förbudet mot allmänna sammankomster med över 50 personer kvarstår. Detsamma gäller rådet att icke nödvändiga resor ska undvikas i största möjliga mån. Folkhälsomyndigheten påpekar att äldre i riskgrupper måste fortsätta skyddas, samtidigt som man vill undvika att vården överbelastas.

– Det pratas mycket om exitstrategier ute i Europa. Jag vill säga att det är långt kvar till en exit av den här pandemin, säger generaldirektör Johan Carlson.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt