Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 23:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/regeringen-overens-med-regionerna-om-testning-for-covid-19/

Sverige

Regeringen överens med regionerna om testning för covid-19

Socialminister Lena Hallengren (S) under torsdagens pressträff.
Socialminister Lena Hallengren (S) under torsdagens pressträff. Foto: Claudio Bresciani/TT

Regeringen och regionerna har nu slutit en överenskommelse för att skala upp covid-19-testningen. Alla med symtom på en aktiv infektion ska få testas gratis. 

– Flera delar av landet är på väg in i en ny ”senpandemisk fas”. Då blir testningen ännu viktigare än tidigare, säger socialminister Lena Hallengren. 

Sverige har haft svårt att få i gång en storskalig testning för covid-19.  

I slutet av maj sjönk antalet genomförda tester, trots regeringens mål om att testa fler. Enligt regeringens testkoordinator Harriet Wallberg – vars uppdrag nu har avslutats – var en förklaring den splittrade ansvarsfördelningen.

På torsdagen meddelade regeringen att man nu har slutit en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) som ska sätta skjuts på testningen. 

– Vi behöver sätta punkt för de otydligheter som funnits i den här frågan, sade socialminister Lena Hallengren när hon presenterade uppgörelsen vid en presskonferens.

Överenskommelsen, som gäller från den 1 juni fram till årets slut, innebär att staten tar kostnaderna för testningen medan regionerna tar ansvaret för att utföra den. Det handlar både om testning för aktiv infektion, så kallad pcr-testning, och antikroppstestning efter genomgången infektion – serologisk testning.

Testerna för aktiv infektion är gratis för individer som uppvisar symtom på covid-19.

– Nu möjliggör vi för att alla som enligt någon form av medicinsk bedömning har symtom på covid-19 kan erbjudas testning, säger Lena Hallengren.

Det krävs dock inte ett traditionellt läkarbesök, utan den medicinska bedömningen kan ske via digitala kontakter. Exakt vad som kommer att gälla är upp till regionerna själva att bestämma. 

Även antikroppstestning kommer att erbjudas, men mot en egenavgift. Testerna kommer dock att vara gratis för hälso- och sjukvårdspersonal, personal inom omsorg, brukare i särskilt boende och hemtjänst.

Regeringen satsar 5,9 miljarder på testningen. Av dessa går 1 miljard går till att stärka regionernas arbete med smittspårning och utbrottshantering och 200 miljoner går till att få logistiken på plats ute i regionerna. 

Lena Hallengren menar att flera delar av landet är på väg in i en ny ”senpandemisk fas”, där smittspridningen avtar och färre blir sjuka. Testningen är ett avgörande verktyg för att bekämpa pandemin genom smittspårning och utbrottshantering.

– I och med den här överenskommelsen hoppas jag att vi kan växla upp ytterligare för att öka testningen, säger hon.

Socialministern betonar att det är viktigt att ersättningssystemet premierar att fler testas för covid-19. 

– Därför ersätts regionerna med ett schablonbelopp per test under hela den resterande delen av 2020. 

Marie Morell, ordförande i sjukvårdsdelegationen på SKR, menar att oklarheterna som funnits i frågan nu är undanröjda. 

– Det här är en viktig överenskommelse för att vi tillsammans ska kunna bekämpa den här smittan, säger hon.

Läs mer: 

Utredaren om varför färre testas för covid-19: Oklart vem som ansvarar 

Sveriges testkoordinator har slutat – efter tre veckor 

Testkoordinatorn om varför hon slutade: ”Hade inte det mandatet”

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt