Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-23 00:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/regeringen-overkord-om-extra-pengar-till-valfarden/

Svensk politik

Regeringen överkörd om extra pengar till välfärden

Elisabeth Svantesson (M).
Elisabeth Svantesson (M). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kommunerna kommer att få ytterligare två miljarder kronor i statsbidrag under 2020. Det står klart efter att en majoritet i riksdagens finansutskott klubbat igenom en extrabudget.

– De här pengarna kommer att göra stor skillnad ute i kommunerna, säger Elisabeth Svantesson (M).

Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet har tillsammans drivit igenom att ge landets kommuner och regioner två miljarder extra i statsbidrag under 2020. Partierna samlade på torsdagen en majoritet i riksdagens finansutskott och körde därmed över regeringspartierna i frågan.

Beslutet innebär att fyra förslag stryks ur regeringens budget för 2020. Mest svider det för Centerpartiet som inte får igenom sitt förslag om ett ingångsavdrag, det vill säga sänkta arbetsgivaravgifter för unga och nyanlända. Miljöpartiets förslag om en variant av friåret, utvecklingstid, försvinner också.

– Vi ger nu en tydlig signal till regeringen att det inte finns någon majoritet i riksdagen för friår. Det är en majoritet som har kastat det förslaget i soptunnan, säger Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson.

Centerpartiet är kritiskt till att M går samman med V för att stoppa förslaget om ett ingångsavdrag.

– Det är dåligt och förvånande att Moderaterna går i bräschen för att höja skatten på jobb och företagande. Det här kommer att påverka såväl sysselsättningsprognoser som tillväxtprognoser, säger Emil Källström (C), ekonomisk-politisk talesperson.

Han utesluter inte att förslaget kan återkomma senare.

– Det här är ingen ambition som vi ger upp bara för det här bakslaget. Vi kommer att fortsätta försöka sänka skatten på jobb och företagande. Vi återkommer exakt om hur vi ska gå vidare, säger Emil Källström.

Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson är nöjd med att ha samlat en majoritet bakom mer pengar till välfärden. De två extra miljarderna innebär dock bara ett enstaka tillskott i år.

– Det här är det verktyget som vi har till vårt förfogande. Vi är mycket medvetna om att det behövs mer resurser både i år och kommande år till välfärden. Det här förhindrar en del av nedskärningarna. Jag hoppas att Socialdemokraterna inser att välfärden ska vara mest prioriterad. Så har det inte varit tyvärr, säger Ulla Andersson.

Läs mer: Tung kritik mot oppositionens krav på extra budget

Fredrik Olovsson (S), ordförande i finansutskottet, anser att oppositionen med sitt agerande försvårar möjligheterna att ha en samlad budgetprocess.

– Det är väldigt beklagligt att man väljer att frångå en ordnad budgetprocess. Däremot är det naturligtvis nödvändigt att ge välfärden ökade resurser, säger Fredrik Olovsson.

– Det här skadar budgetprocessen och det skadar möjligheterna för företag, medborgare och organisationer att ha ett långsiktigt perspektiv. Det är dåligt för ekonomisk utveckling på längre sikt, fortsätter han.

Riksdagen ska debattera och rösta om förslaget den 19 februari.