Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Regeringen överväger att införa tiggeriförbud

Regeringen överväger att införa tiggeriförbud i Sverige. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) tänker särskilt studera de modeller som finns i våra nordiska grannländer.

– Det är naturligt att vi tar del av erfarenheterna från andra länder, säger han.

Civil- och kommunminister Ardalan Shekarabi befinner sig nu i Reykjavik för ett möte med sina kollegor från de nordiska grannländerna, och en av frågorna han bär med sig handlar om tiggeriet. Både Danmark och Norge har infört restriktioner för tiggarna och det är dessa lösningar Ardalan Shekarabi vill utvärdera för att se om något liknande kan genomföras även i Sverige.

– Målet måste vara att få bort tiggeriet. Det är ingen lösning på fattigdomen. Lösningen på diskrimineringen och utanförskapet i Rumänien och Bulgarien är inte och kommer aldrig att vara att vi har tiggeri på svenska gator, säger Ardalan Shekarabi.

Ministerkollegan Åsa Regnér (S) har tidigare uppmanat svenskarna att inte ge pengar direkt till tiggare utan i stället stödja organisationer som arbetar mot tiggarnas hemländer.

Den inställningen stöds även av regeringens utredare Martin Valfridsson, som även föreslår att barn till EU-migranter inte automatiskt ska ha rätt till skolgång.

Ardalan Shekarabi framhåller att Sverige har lagt mycket energi på att ha dialog med de berörda länderna och att flera viktiga projekt är i gång.

– Men vi ser att problemet på våra gator är kvar. Då är det naturligt att vi tar del av erfarenheterna från andra länder och att vi i det här stadiet inte utesluter några lösningar, säger han och fortsätter:

– Jag utesluter inte lokala tiggeriförbud. Men om det ska vara lokala eller nationella förbud – det finns säkerligen för- och nackdelar med sådana lösningar.

Foto: Civilminister Ardalan Shekarabi. Foto: Meli Petersson Ellafi

Uppskattningsvis finns det runt 4.000 tiggande EU-migranter i Sverige. Ardalan Shekarabi säger att många av de kommunala företrädare som han möter under sina resor lyfter fram tiggarna som ett problem och att de åtgärder som hittills genomförts inte lett till att antalet tiggare har minskat.

– Vi kan konstatera att åtgärderna i dag inte påverkar situationen på våra gator. Det här är en fråga som kommunerna möter dagligen och som är problematisk. Det vore fel att förneka detta, säger civilministern.

Shekarabi menar att kommunerna behöver stöd från staten för att klara av situationen med tiggarna. Ett sådant stöd vore att ändra kommunallagstiftningen så att kommunerna kan hantera tiggerifrågan utifrån ett enhetligt regelverk.

 

Det är knappast en del av den svenska modellen att lösa fattigdom med tiggeri.

 

– Vi kan inte övervältra den här frågan till kommunal sektor så att de ska ta fram hemsnickrade alternativ. Hela utgångspunkten i regeringens arbete är att vi ska försvara och utveckla den svenska modellen. Det är knappast en del av den svenska modellen att lösa fattigdom med tiggeri, säger Ardalan Shekarabi.

Han vill inte spekulera om vad regeringskollegorna i Miljöpartiet tycker om ett eventuellt tiggeriförbud utan vill först utvärdera grannländernas lösningar innan han lyfter frågan i regeringen.

I valrörelsen 2014 föreslog Miljöpartiet att det skulle finnas en tak över huvudet-garanti även för EU-migranter.

Flera borgerliga politiker har däremot föreslagit olika former av tiggeriförbud. Bland annat vill Moderaterna förbjuda organiserat tiggeri medan kommunalrådet Torkild Strandberg (L) i Landskrona vill se ett förbud enligt den danska modellen.

Sverigedemokraterna vill införa ett nationellt tiggeriförbud.

Läs mer: M om tiggeriförbudet: Äntligen har S vaknat

Fakta.Så har våra grannländer lagstiftat

Danmark: Nationellt förbud. En första förseelse betyder en varning, men upprepat tiggeri kan ge upp till sex månaders fängelse.

Norge: Regeringens majoritet för ett nationellt förbud sprack förra året, men kommuner har rätt att införa lokala förbud, se artikel här intill.

Finland: Inget förbud, men tidigare regeringar har arbetat med lagförslag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.