Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Regeringen pekar ut tre områden för att utveckla vården

Socialminister Annika Strandhäll.
Socialminister Annika Strandhäll. Foto: Jonas Lindkvist

För att möta framtidens vårdutmaningar med en allt äldre befolkning vill regeringen satsa på tre områden inom så kallad life science. Samtidigt investeras 44 miljoner kronor för att ta fram en plan för hur vården kan bli mer individanpassad.

– Sverige har, liksom många andra länder, en snabbt åldrande befolkning. Vi räknar med att andelen som är 80 år eller äldre kommer att fördubblas inom de närmaste 20 åren. Redan i dag har omkring hälften av befolkningen en eller flera kroniska sjukdomar, vilket tar omkring 80-85 procent av vårdens resurser. Om vi ska klara framtidens hälsoutmaningar måste vi ta vara på ny teknik, säger socialminister Annika Strandhäll.  

Förhoppningen står till life science, ett forskningsfält där bland annat medicin, teknik och kemi används för att förbättra människors hälsa. Life science har pekats ut som ett av regeringens fem strategiska samverkansområden och i början av året etablerades ett life science-kontor på regeringskansliet. Kontoret ska bland annat ta fram en nationell strategi. Sverige har aldrig tidigare haft en sådan strategi, men den ska vara klar till årsskiftet. 

Som ett första steg har regeringen nu fattat beslut om en färdplan. Den ska användas som ett diskussionsunderlag med bland annat företrädare för life science-branschen, forskning och sjukvård samt patientorganisationer inför den nationella strategin.

– Vi har unika fördelar för life science-branschen i Sverige. Dels har vi patientregister, där vi också har skapat en plattform för en nationell biobank. Vi har också en välutvecklad hälso- och sjukvård som omfattar alla patienter. Dessutom har vi en stark medicinsk forskning med lång tradition i landet. Vi har alltså många fördelar, men vi behöver se till att använda och utveckla dem mer. Och det behöver göras i betydligt snabbare takt om vi ska hänga med i utvecklingen, säger Helene Hellmark Knutsson, utbildnings- och forskningsminister.

Färdplanen tar upp tre prioriterade områden, som anses vara särskilt viktiga för att stärka den svenska life science-sektorn och främja en jämlik hälso- och sjukvård. Ett område är att digitalisera och bättre använda den patientdata som samlas in i sjukvården och socialtjänsten. Ett annat prioriterat område är precisionsmedicin.

– Det innebär att med hjälp av avancerad diagnostik hitta skräddarsydda behandlingar. Sverige är väldigt långt framme inom det här området och vi har möjlighet att bli en testmiljö för att hitta de här individanpassade lösningarna, säger näringsminister Mikael Damberg.

För att öka takten går den statliga innovationsmyndigheten Vinnova in med 44 miljoner kronor till Genomic Medicine Sweden, som ska ta fram en plan för hur precisionsmedicin kan introduceras och användas i hälso- och sjukvården.

Det tredje prioriteringsområdet är att införliva forskning och utveckling inom hälso- och sjukvården, för att öka antalet kliniska studier och snabbare introducera nya behandlingsmetoder och läkemedel.

– I dag är kliniska prövningar något som sjukvården ibland väljer bort på grund av tids- eller personalbrist. Men det är oerhört viktigt med kliniska studier för att utveckla de nya behandlingsmetoder och nya läkemedel som vi behöver för att möta de stora hälsoutmaningarna. Därför är det viktigt att det ska bli en integrerad del av hälso- och sjukvården, säger Helene Hellmark Knutsson.

En stark life science-sektor kan också skapa tillväxt och kvalificerade jobb i Sverige. 

– Jag har träffat många stora internationella läkemedelsbolag de senaste månaderna. Alla tittar på Sverige för att göra nya satsningar och då blir den här färdplanen ett bevis på hur vi arbetar strategiskt ihop med samhället, näringslivet, akademin och hälso- och sjukvården. Det kan ytterligare öka intresset för Sverige som life science-nation, säger han.

Målet är att Sverige ska vara en ledande nation inom life science. Det ska förhoppningsvis leda till att nya behandlingsmetoder kan introduceras tidigt och jämlikt över landet, berättar Annika Strandhäll.

– När vi pratar om life science kan jag ibland känna att många människor upplever att det är något som är diffust och ligger långt borta. Men i grund och botten handlar det om att förbättra hälso- och sjukvården och omsorgen för patienterna, säger hon.

Fakta.Detta är life science

Life science består av flera olika vetenskaper, till exempel medicin, kemi, teknik och biologi som syftar till att förbättra människor liv och hälsa.

Life science-branschen består bland annat av läkemedelsföretag, medicinteknikföretag och bioteknikföretag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.