Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Regeringen sänker kraven på asylboenden

Förenklade regler ska leda till fler asylboenden i Sverige.
Förenklade regler ska leda till fler asylboenden i Sverige. Other: Maja Suslin/TT

Nästa år sänker regeringen kraven på asylboenden. Syftet är att snabbt få fram fler tillfälliga anläggningar till de många flyktingarna, rapporterar SVT Nyheter.

Höstens flyktingström har gjort att behovet av så kallade tillfälliga anläggningsboenden är rekordstort. För att klara efterfrågan har regeringen snabbutrett om man kan införa lättnader i kraven på byggnaderna. Och från och med den 1 januari träder de nya reglerna i kraft.

– Det handlar om en förenkling. Det innebär en möjlighet för bostadsbolag och kommuner att bygga om befintliga fastigheter till boenden, säger bostadsminister Mehmet Kaplan (MP).

För närvarande gäller samma regler som för nybyggda hus, med detaljerade instruktioner om exempelvis energiåtgång och sophantering. Med de nya reglerna får kommunerna ökat mandat att själva avgöra vilka byggnader som är lämpliga som asylboenden, så att det går smidigare och snabbare att ta fram fler platser i stugor, lokaler, skolor eller tomma kontor.

Det ska dock inte tummas på säkerheten, till exempel kommer reglerna för brandskydd att vara lika höga som i dag.

– Vi sänker inte kraven på till exempel brandsäkerhet men gör kraven mer funktionella, säger Mehmet Kaplan.

I de fall kommunerna är osäkra på reglerna kan de vända sig till Boverket, som även definierar vad som anses vara oacceptabla risker.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.