Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-10 06:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/regeringen-satsar-1-miljard-pa-12000-nya-utbildningsplatser/

Sverige

Regeringen satsar 1 miljard på 12.000 nya utbildningsplatser

02:31. Matilda Ernkrans: En miljard ska ge 12.000 nya högskoleplatser.

Utbildningsplatserna fördubblas till hösten och regeringen satsar särskilt på utbildningar i bristyrken som lärare, sjuksköterskor och tekniska utbildningar. Det meddelade Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning på en pressträff under måndagen. 

Regeringen satsar på omkring 12.000 fler högskoleplatser i år, och fördubblar satsningen på bristyrken. Till hösten kommer det finnas 2.600 längre utbildningar i bristyrken som lärare, sjuksköterskor och vissa tekniska utbildningar.

Den 23 april meddelade regeringen att ytterligare 6.000 studieplatser på universitet och högskolor skulle inrättas och att regeringen skjutit till 177 miljoner kronor för att göra det möjligt. Bakgrunden till förstärkningen är att trycket på vidareutbildning och kompetensutveckling ökat på grund av coronakrisen.

Foto: /TT

I dag meddelade regeringen att man satsar sammanlagt 1 miljard på nya utbildningsplatser. 

– Det som är nytt i dag är en fördubbling av de permanenta utbildningsplatserna, med ytterligare 1.300 platser som vi fördelar på våra lärosäten. 

En satsning på livslångt lärande som innebär att 1.500 nya högskoleplatser fördelas på svenska lärosäten också att göras. Knappt 40 miljoner satsas också på korta kurser, som ska fördelas på olika lärosäten. 

Matilda Ernkrans meddelar att hon kommer ge Universitetskanslersämbetet, UKÄ, ett utvärderingsuppdrag för att följa upp konsekvenserna för högskolans verksamhet med anledning av coronapandemin. Liknande uppdrag har även getts till Skolverket för övriga skolformer. 

– Det är för att dra lärdom av effekterna, både på kort och på lång sikt. Min uppfattning är att distansundervisningen har fungerat bra, men det får UKÄ:s utvärdering visa.

Till hösten kommer undervisningen på universitet och högskolor bestå av både distans- och campusundervisning. Vissa delar av undervisningen kommer att fortsätta hållas på distans för att Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska kunna följas. Men även campusundervisning kommer tillbaka på flera lärosäten, framför allt för de studenter som är nya. 

– De allra flesta av våra universitet och högskolor kommer ha en blandform. Men det kommer se lite olika ut hur lärosätena gör, i samråd med regionalt smittskydd. 

Inför hösten kommer regeringen också göra det möjligt för alla universitet och högskolor att genom en förordning tillfälligt hyra ut bostäder till alla studenter, inte enbart internationella. Anledningen till beslutet är det stora inkomstbortfall för uthyrning av bostäder i följd av det minskade antalet utbytesstudenter och gästforskare under coronapandemin. 

Förordningen gäller från och den 1 augusti till och med den 31 juli 2021.

Ämnen i artikeln

Utbildning
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt