Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Regeringen ska stoppa CSN-bidrag till saudiska studier

Islamiska universitetet i Medina grundades 1961. Många salafistiska förkunnare har fått sin utbildning vid IUM. En av dem är Hadi al-Madkhali, som ses som obrottsligt lojal mot den saudiska kungafamiljen. al-Madkhali är en viktig ledstjärna för många svenska studenter som läst i Medina.
Islamiska universitetet i Medina grundades 1961. Många salafistiska förkunnare har fått sin utbildning vid IUM. En av dem är Hadi al-Madkhali, som ses som obrottsligt lojal mot den saudiska kungafamiljen. al-Madkhali är en viktig ledstjärna för många svenska studenter som läst i Medina. Other: Imam Khairul Annas/Wikimedia Commons

Efter DN:s avslöjande om att CSN-miljoner gått till studier vid en saudisk missionsskola endast öppen för män vill regeringen strama upp bestämmelserna för studiemedel utomlands. CSN-bidrag till utbildningar som har ”icke-demokratiska värderingar” ska stoppas.

– Studiemedel ska inte gå till bidragsbrott eller utbildningar där till exempel kvinnor inte är tillåtna att studera. Internationalisering är viktigt, men vi ska inte finansiera vilka utbildningar som helst med studiemedel, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S).

I somras avslöjade DN att CSN under 2000-talet gett studiebidrag till totalt 71 svenska studenter vid Islamiska universitetet i Medina i Saudiarabien. Lärosätet är inte något universitet i vanlig mening, utan en religiös missionärsskola med uttalat mål att sprida den stränga wahhabitiska varianten av islam över världen.

Kvinnliga studenter är inte välkomna vid Medina-universitetet, inte heller ickemuslimer. Den saudiska staten förbjuder ickemuslimer att ens sätta sin fot i Medina, som anses vara helig islamisk mark.

Niklas Orrenius: Måste svenska skattepengar gå till saudisk mission?

Det saudiska kungahuset grundade Medinauniversitetet år 1961, och erbjuder generösa stipendier till utländska unga män. Studenterna får resor, uppehälle, boende och kurskostnader betalda av en av världens mest brutala diktaturer. Och om studenterna är från Sverige kan de alltså även få extrapengar från CSN. Mer än fyra miljoner kronor har betalats ut av CSN till Medinastudenter under 2000-talet.

När de kommer hem blir Medinastudenterna en sorts missionärer för ”giftig sekterism”, enligt Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet:

– De har lärt sig saker som att shiamuslimer är värre än smuts. Det är dåligt för integrationen och det är dåligt för Sverige.

Gymnasie- och kunskapslyftminister Anna Ekström (S) var upprörd efter DN:s avslöjande i somras.

– Jag kan inte föreställa mig att någon av de ganska många regeringar som suttit när den här bestämmelsen har funnits har tänkt sig att studiestöd ska användas på det här sättet, sa hon i juli.

Nu agerar alltså regeringen för att stoppa pengaflödet till den saudiska missionen, och föreslår flera uppstramningar i bestämmelserna om studiemedel för utlandsstudier. En promemoria från Utbildningsdepartementet med de föreslagna lagändringarna är på väg ut på remiss.

Ett syfte med lagändringarna är, enligt Utbildningsdepartementet, ”att klargöra att studiemedel inte bör få lämnas för en utbildning som inte skulle ge rätt till studiemedel i Sverige, för att den exempelvis är oförenlig med den svenska grundlagen eller annan svensk reglering på området. Det kan till exempel handla om utbildningar som inte tar emot sökande av ett visst kön.”

Samtidigt vill regeringen också komma åt bidragsfusk i samband med utlandsstudier. En ny rapport från CSN visar att brottsligheten med studiemedel för utlandsstudier ökat kraftigt sen 2015, när mer generösa regler för bidrag till språkstudier utomlands infördes. SVT rapporterade i fredags att 374 bidragsbrott har upptäckts, motsvarande 36 miljoner i felaktiga utbetalningar.

60 procent av alla misstänkta bidragsbrott under de två senaste åren gäller språkstudier utomlands, enligt CSN. Sedan 2015 kan man låna stora engångsbelopp för att finansiera kursavgifter, vilket har utnyttjats av bedragare.

Därför föreslår nu Utbildningsdepartementet att bestämmelserna om mer­kostnadslån för undervisningsavgifter ska ändras, så att det inte längre är möjligt att få en mycket stor lånesumma utbetald vid ett och samma tillfälle.

I regeringspromemorian som skickas ut på remiss finns också förslag som syftar till att sätta stopp för att studiemedel för utlandsstudier används för att finansiera terrorresor. ”Studier i ett område där Utrikesdepartementet avråder inresa bör rimligen inte ge rätt till studiemedel”, skriver Utbildningsdepartementet.

De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 maj 2018.

Läs också: Ekström: Ingen anledning att vänta

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.