Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Regeringen söker stöd av L för att stoppa religiösa friskolor

Gymnasieminister Anna Ekström (S).
Gymnasieminister Anna Ekström (S). Foto: Adam Ihse/TT

Göteborg. Den socialdemokratiska partikongressen beslutade på tisdagen att föreslå ett förbud mot konfessionella inslag i religiösa friskolor. Men det är osäkert om förslaget får stöd i riksdagen. Regeringspartnern Miljöpartiet är inne på samma linje, men Liberalerna avvaktaro och därför planerar regeringen att ta kontakt med dem.

Tonläget i debatten bland ombuden på kongressen var stundtals hård mot religiösa inslag. Debatten var en spegelbild av diskussionen i den temagrupp som diskuterat frågan som lett till flera skärpningar jämfört med partistyrelsens förslag.

– Beslutet innebär att det blir samma regler för friskolorna som för de kommunala skolorna i dag. Konfessionella inslag ska inte förekomma inom ramen för skolan, säger gymnasieminister Anna Ekström (S).

Men vad händer med de religiösa skolor som startats? Ska de stänga igen nu?

– Det är ganska vanligt att vi ändrar reglerna i skolan. Med en sådan här förändring innebär det att alla måste följa de nya reglerna. Men så längre de följer de nya reglerna ser jag inga problem för dem.

Vad händer om en skola bryter mot det?

– Samma sak som i dag – en skola som inte följer läroplanen ska inte driva skola i Sverige.

Skolavslutningar i kyrkan och att tända adventsljus till jul tillhör dock inte de saker som Socialdemokraterna vill stoppa.

– Det där är upp till Skolinspektionen att definiera, men jag har svårt att tänka mig att det inte skulle vara tillåtet. Vissa inslag är snarare förknippade med tradition än religion, säger Anna Ekström.

Hon ska nu tillsammans med utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) under året tillsätta en utredning för att se vad som är möjligt att göra med ”respekt för de internationella åtaganden som Sverige ingått och de nationella minoriteternas ställning” som det står i kongressbeslutet.

Det förstnämnda innebär att Sverige ska ta hänsyn till Europarådets konvention om de mänskliga fri- och rättigheterna. Det sistnämnda innebär till exempel att judiska skolan inte skulle omfattas av ett förbud.

Om S och MP kan få med sig Vänsterpartiet räcker det att få med sig Liberalerna på samma linje för att få en majoritet i riksdagen. Så skedde till exempel när det näst minsta riksdagspartiet röstade för att den tredje pappamånaden skulle införas 2016.

Förra veckan riktade Liberalernas partiledare Jan Björklund hård kritik mot religiösa friskolor efter avslöjandet om uppdelningen av flickor och pojkar på en skolbuss i en muslimsk friskola i Stockholmsförorten Vällingby. Men Björklund vill inte gå så långt som S och förbjuda konfessionella inslag som till exempel gemensamma böner på raster, utan nöjer sig med ett stopp för etablering av nya religiösa friskolor och att nuvarande byggs ut.

Läs även: ”Vi har valt den här skolan för att våra barn ska lyckas

– Dock avvaktar vi en gemensam ståndpunkt från regeringen. Vi tycker också att det behövs tuffare kontroll av religiösa friskolor, säger Christer Nylander (L), gruppledare i riksdagen.

När utredningen är klar, vilket kan dröja till nästa år, planerar regeringen ta kontakt med Liberalerna. Frågan kan också komma upp på Miljöpartiets kongress i maj.

Sverigedemokraterna, som utgör ett tredje block mellan de rödgröna och de borgerliga, vill kraftigt öka resurserna till oanmälda kontroller av Skolinspektionen. Men partiet vill även i fortsättningen tillåta konfessionella inslag i till exempel muslimska friskolor, även om partiet vill stoppa nyetableringar.

– Att straffa en hel grupp för vad en enskild skola eller en enskild rektor gör fel känns väldigt felaktigt, säger Stefan Jakobsson (SD), utbildningspolitisk talesperson.

Fakta. (S)kolbeslut

Besluten på S-kongressen innebär att grundskolan ska vara "fri från vinstjakt och religiös påverkan." Kravet på att stoppa vinster lär dock stöta på patrull i riksdagen eftersom de borgerliga och SD är emot. S vill också se över systemet med skolpeng ska ses över så att skolor med större behov ska kunna få större resurser. Kötid till skolor ska inte längre få vara ett urvalskriterium, utan skolhuvudmän ska "eftersträva en blandad elevsammansättning"

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.