Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Regeringen stämmer EU-kommissionen

Den svenska regeringen stämmer EU-kommissionen för att fördröja arbetet mot hormon­störande ämnen. Beslutet fattas på regeringssammanträdet i dag, torsdag. Det är första gången på tio år som regeringen ger sig på EU:s högsta ledning på det här sättet.

– Kommissionen stoppar och fördröjer arbetet med att fasa ut hormonstörande ämnen. Det är oerhört allvarligt och gör mig väldigt upprörd, säger miljöminister Lena Ek (C) till DN.

För tio år sedan handlade det om torskkvoter, en strid som Sverige förlorade. Nu har regeringen bestämt sig för att dra frågan om hormonstörande ämnen till EU-domstolen. Hormonstörande ämnen i växtskyddsmedel har lett till minskad fertilitet bland män och att fiskar blivit tvåkönade.

– Kommissionen har inte gjort vad de lovat att göra. Vi har fått ett brev tillbaka som inte ger besked om någonting, säger Lena Ek.

Miljöministerns kritik riktas mot den slovenske miljökommissionären Janez Potočnik som Ek anser har vikit sig för kemikalielobbyn i Bryssel. I början av mars anmodade Sverige EU-kommissonen att anta kriterier för identifiering av hormonstörande ämnen enligt biocid­förordningen, men miljökommissionären svarade att mer tid behövs.

– Det här är en fråga där det står en strid mellan de som arbetar med hälsa och den europeiska kemikalielobbyn. Då är det viktigt att kommissionen ställer sig på människornas sida, säger Lena Ek.

Att ni fattar beslutet några dagar före EU-valet, beror det på att ni vill visa handlingskraft inför väljarna?

– Nej, det handlar om att vi har lagt en kemikalieproposition som riksdagen beslutat om. Vi hade trott att kommissionen skulle leverera kriterierna så att vi skulle kunna gå vidare. Det stoppar upp jobbet för oss och därför vill vi lyfta frågan till EU-kommissionen.

En process i EU-domstolen kan ta lång tid.

– Det kan det göra, men nu kommer frågan upp i andra medlemsländer om de stöder oss eller inte. Min tro är att det påskyndar kommissionens ställningstagande, säger Ek.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.