Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 07:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/regeringen-stoppar-naturgas-i-svenska-stamnatet/

Sverige

Regeringen stoppar naturgas i svenska stamnätet

Foto: Magnus Hallgren

Regeringen säger nej till att koppla Swedegas anläggning för det fossila bränslet naturgas i Göteborgs hamn till det svenska stamgasnätet, rapporterar TV4 Nyheterna.

– Tråkigt att Isabella Lövin har fått den här frågan om bakfoten, säger Swedegas vd Hans Kreisel till DN.

TT Text

Hans Kreisel menar att Swedegas står på samma planhalva som regeringen i ambitionen att ställa om transporter och produktion till hållbara bränslen. Den anläggning som företaget har i Göteborgs hamn används i dag både för naturgas och den mer miljövänliga biogasen.

Enligt Swedegas utgör biogas runt 10 procent av det bränsle som passerar hamnen, en siffra som företaget hävdar gör dem världsledande.

– Ett sånt här beslut hämmar omställningen i sjöfarten. Vår stora utmaning i framtiden om vi ska nå våra mål är att hantera sjöfart och transporter. Här behövs kraftiga åtgärder om vi ska bli av med svavel och tjockolja, säger han.

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) vill dock se frågan i ett längre perspektiv.

– Vi kan inte bygga fast Sverige i ett beroende av fossila bränslen när vi har klimatmål som gör att vi ska vara nere på nollutsläpp om 25 år, säger hon till TV4 Nyheterna.

Hon förespråkar i stället en fortsatt satsning på biogas.

– Det är den här regeringen och kommande regeringars uppgift att se till att vi kommer ner till nollutsläpp år 2045, om 25 år, och därför måste vi gynna de fossilfria alternativen, säger Lövin.

Flytande naturgas är ett fossilt bränsle, men är enligt förespråkarna ett bra alternativ för sjöfarten då det bland annat har mindre partikelutsläpp än olja och diesel. Företaget Swedegas ville ansluta sin naturgasterminal i Göteborgs hamn till stamgasnätet.

Swedegas ambitioner har mött starkt motstånd i Göteborg och demonstrationer har hållits.

– Det är både glädjande och viktigt att det blir ett nej så att Göteborg inte blir en inkörsport för fossila bränslen till Sverige, säger Karin Pleijel (MP), kommunalråd i opposition i Göteborg till DN.

Hade inte Swedegas satsning skapat viktiga jobb i Göteborg?

– De arbetstillfällen som skapas ska bidra till ett fossilfritt samhälle. Det vore väldigt kortsiktigt att tänka på något annat sätt.

Vidare säger Pleijel att Miljöpartiet i Göteborg välkomnar att regeringen vill gå vidare och undersöka möjligheterna att satsa på biogas som ett alternativ till fossilt bränsle.

– De unga i dag protesterar högljutt och det är vår skyldighet att se till att de inte ärver problem som vi skapar, säger Pleijel.

Just frågan om biogas vill Hans Kreisel skicka tillbaka till regeringen.

– Jag tolkar Isabella Lövin som att det är nej till naturgas, men ja till biogas. Min fråga blir då vad regeringen gör för att komma till stånd med en svensk biogasproduktion, säger han.

Läs mer: Göteborgs hamn kompenserar ekologiskt med nya plantor