Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-30 05:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/regeringen-stoppar-sammankomster-med-fler-an-500/

SVERIGE

Regeringen stoppar sammankomster med fler än 500

Bild 1 av 2
Foto: Bildbyrån
Bild 2 av 2
Foto: Anders Wiklund/TT

Regeringen beslutade på onsdagen att följa Folkhälsomyndigheten rekommendation och stoppa alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 500 personer. Den som anordnar liknande evenemang trots förbudet kan få fängelse.

Beslutet om att införa förbudet var väntat och kom efter ett extrainsatt regeringssammanträde som avslutades vid 20-tiden på onsdagen. Det är första gången en svensk regering tar ett sådant beslut.

– Detta är ingen allmän rekommendation utan ett skarpt beslut, den som bryter mot det riskerar böter eller fängelse upp till sex månader, sa justitieminister Morgan Johansson vid en presskonferens efter mötet.

Alla som redan fått ett tillstånd ”förväntas följa” de nya direktiven. Att antalet hamnade på precis 500 beror på Folkhälsomyndighetens rekommendationer, sa Morgan Johansson.

Statsminister Stefan Löfven berättade att regeringen fört samtal med företrädare för näringslivet och fackföreningsrörelsen och att det fanns en oro för hur förbudet skulle slå. Löfven sa även att regeringen ännu inte fattat några beslut om man kommer att ersätta dem som drabbas ekonomiskt när en rad evenemang ställs in:

– Men vi fortsätter att diskutera åtgärder.

Statsministern var också tydlig med att alla resurser kommer att finnas tillgängliga om sjukvården skulle drabbas av en hård belastning:

– Alla nödvändiga resurser står till sjukvårdens förfogande. Det är en mycket allvarlig situation.

Rikspolischefen Anders Thornberg berättade att polisen förberett sig på att vidta åtgärder i samband med pandemin:

– Det gäller alla tillställningar, det kan handla om teater, tivolin, idrottsevenemang men inte för dem som vistats på tåg eller i köpcentrum.

Beslutet gäller tills vidare, från i morgon torsdag, och hela Sverige. Norge och Danmark har sedan tidigare infört liknande restriktioner.

På en fråga om varför beslutet kommer först nu svarade socialminister Lena Hallengren att det är först nu som man kunnat se att spridningen av smittan börjat i landet:

– Nu kan ett sådant beslut göra skillnad, sa Hallengren.

Hittills har fler än 121.000 personer över hela världen bekräftats smittade med det nya coronaviruset covid-19. 4.373 personer har avlidit, varav en i Sverige.

Förslaget om restriktionerna kom från Folkhälsomyndigheten som skickade sig hemställan till regeringen under onsdagen.

Där hänvisade myndigheten bland annat till att Danmark och Norge infört liknande restriktioner. Man skrev att både Idrottsrörelsen, näringslivet och det offentliga kommer att påverkas i betydande grad, men man hävdar att detta är motiverat sett till de samhällskostnader i form av stora antal sjukdomsfall som annars riskeras.

Norge kom med ett liknande beslut redan i förrgår. Varför kommer det här nu och inte tidigare?

– Egentligen är det inte jättebråttom nu heller. Den här typen av inskränkningar av större evenemang har mest betydelse när man har en ganska stor smittspridning i samhället. Det ska vara i början och vara tillräckligt många för att nå smittade personer som skulle ha varit där och kan föra smittan vidare. Där är vi inte än. Det här är i god tid. Men det är bra att ha den i tid eftersom det är en stor och svår åtgärd. Många kommer drabbas av det här på olika sätt. Då kan också olika arrangörer av evenemang finnas med och diskutera, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Vilken evidens finns för den här typen av åtgärder?

– Det är svårt. Det finns inte jättemycket evidens. Det är ju en ny sjukdom. Vi tittar tillbaka på vad vi gjort mot influensa, den här typen av åtgärder. Den här typen av åtgärder har ofta haft begränsad effekt. Man kan inte förvänta sig att den stoppar någon smittspridning. Det skulle jag säga är helt omöjligt. Däremot kan det göra att smittspridningshastigheten går ner något. Det kan betyda att sjukvården får lite färre fall per vecka vilket kan vara en viktig skillnad för vården att ta hand om färre patienter varje vecka, säger Anders Tegnell.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt