Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Regeringen: Utbildning för tandhygienister blir tre år

Other: Oskar Kullander

Regeringen vill att utbildningen för tandhygienister ska utökas till tre år, berättar forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S). 

– Om vi inte får fram tillräckligt med tandhygienister så är risken att vården fördyras, säger hon till DN. 

Det behövs fler tandhygienister inom tandvården, enligt Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning. Därför lägger nu regeringen fram ett förslag om att utöka dagens tvååriga utbildning till en treårig sådan. 

– Vi har ett förslag om att utöka tandhygienistutbildningen eftersom vi ser ett behov av att ha fler tandhygienister bredvid tandläkarna i framtiden, säger hon. 

Helene Hellmark Knutsson berättar att det är viktigt att göra utbildningen attraktiv eftersom behovet av tandhygienister är stort. En fördel med den nya treåriga utbildningen är att den gör det lättare att läsa vidare på avancerad nivå om man senare vill. Dessutom kommer statusen inom yrket troligen att öka genom förändringen. 

– Ja, det är klart, genom att den blir treårig. Och om vi inte får fram tillräckligt med tandhygienister så är risken att vården fördyras. Annars måste tandläkare göra fler moment, säger hon.

Enligt rapporten ”Högskoleutbildningarna och arbetsmarknaden” som Universitetskanslerämbetet gav ut 2015 beräknades behovet vara cirka 250 nya tjänster om året, samtidigt som det väntades utbildas runt 200 tandhygienister årligen. 

Redan i dag finns treåriga tandhygienistutbildningar på flera ställen i landet, men regeringens avsikt är att förlänga de utbildningar som i dag är två år med ytterligare ett år. Regeringen skickar nu ut en remisspromemoria och processen väntas ta ungefär tre månader. De nya förändringarna kan sedan träda i kraft den 1 januari 2019. 

Enligt Helene Hellmark Knutsson har det sedan tidigare funnits stöd även hos andra partier för att förlänga utbildningarna för tandhygienister. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.