Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Regeringen utreder regler för husrannsakan

Foto: Markus Dahlberg/TT

Det är i dag oklart om polisen får spara allt på en misstänkt brottslings dator, och om filerna får kopieras. Nu beslutar regeringen att tillsätta en utredning för att se över reglerna för beslag och husrannsakan.

– En del av reglerna går tillbaka till 1940-talet. Det är klart att de är svåra att använda för beslag av datorer och mobiltelefoner som det allt oftare handlar om, säger inrikesminister Anders Ygeman till DN.

På torsdagen beslutar regeringen därför att se över reglerna för beslag och husrannsakan. Hovrättsrådet Niklas Wågnert ska utreda frågan och lämna sina förslag i september 2017.

Anders Ygeman betonar framför allt att effektiviteten i brottsbekämpningen måste öka.

– Det är till exempel oklart om man får ta material i beslag och om man får kopiera det. Ibland kan utredarna också behöva dröja med att underrätta den som utsätt för en husrannsakan, säger Anders Ygeman.

Även om en dator eller mobiltelefon kan innehålla material som är viktigt i en brottsutredning så finns det ofta uppgifter som är privata. I dag är det oklart om materialet ska ses som allmänna handlingar eller inte.

– Det är ju knappast till den misstänktes fördel. Om en dator beslagtas för att komma åt enskilda filer är det inte rimligt att allt innehåll kan bli allmänna handlingar, säger Anders Ygeman.

Beslag och husrannsakan spelar en viktig roll i utredningar om brott. Dagens regler kom till på 1940-talet och handlade ofta om skrifter, kläder och föremål av olika slag. I dag beslagtas ofta mobiltelefoner och datorer för att komma åt den elektroniska informationen som finns bevarad. Frågan om informationen får kopieras blir då viktig.

Ibland kan också informationen vara lagrad på en server som finns någon annanstans än platsen för husrannsakan. Utredaren ska också fundera över ”husrannsakan på distans” alltså att polisen går in i en dator och tar del av innehållet via ett nätverk.

Målet med översynen är, enligt regeringen, att brottsutredningarna ska vara effektiva och rättssäkra.

Regeringen lämnar fritt åt utredaren att komma med förslag som är anpassade efter dagens teknik. Elektroniskt lagrad information bör, enligt direktivet, inte få starkare skydd än vad som gäller i dag för skriftliga handlingar.

Utredaren ska också fundera över om det behövs ”ett mindre ingripande alternativ” till husrannsakan och beslag, när det är aktuellt att endast ta del av viss elektronisk information.

Utredaren ska ha en dialog med polisen, Säpo och andra rättsvårdande myndigheter, enligt direktivet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.