Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Regeringen vill ha kryssningsrobotar på Jas

Försvarsminister Karin Enström.
Försvarsminister Karin Enström. Foto: Henrik Montgomery/TT

Planerna på att beväpna framtidens Gripenplan med kryssningsrobotar får kritik från V och MP. Men Socialdemokraterna är positiva.

I regeringens förslag till försvarssatsning finns planer på att utrusta framtidens Gripenplan med kryssningsrobotar, som med hög precision kan styras för att till exempel slå ut landningsbanor eller andra militära installationer i Ryssland eller andra Östersjöländer.

– Det är en ny inriktning med ett attackvapen som går långt utanför Sveriges gränser säger Miljöpartiets Peter Rådberg.

-–Vi får en offensiv försvarspolitik och kommer att delta i kapprustningen.

Även Vänsterpartiet är kritiskt och menar att det vore ett väldigt stort och felaktigt steg att skaffa kryssningsrobotar.

– Vi har inget behov av det, säger Torbjörn Björlund (V).

Båda ser risk för att fler Gripenplan och nya kryssningsrobotar skulle äta upp en så stor del av försvarsanslagen att pengarna inte räcker för till exempel övningar.

Socialdemokraterna är däremot positiva. Försvarstalespersonen Peter Hultqvist uppger att han redan tidigare tagit upp att Sverige bör skaffa sig kryssningsrobotar. Han ser inget kontroversiellt i ett sådant offensivt vapen.

– Vi är ju ett defensivt land, säger han.

Försvaret har i ett underlag till regeringen pekat på vikten av kryssningsrobotar, men inte tagit ställning till om de ska sitta på Gripenplan, på fartyg eller vara landbaserade. Argumentet är att ett land ska dra sig för att angripa Sverige, eftersom priset skulle bli högt.

– Det vi är ute efter är tröskeleffekten, att vara avskräckande och visa omvärlden att vi har den här förmågan, säger överstelöjtnant Johan Hansson.

Försvarsmakten nämner som exempel en flygburen kryssningsrobot, JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile), som finns i bland annat Finland, Australien och USA. Den har en räckvidd på mellan 300 och 400 kilometer.

Folkpartiets talesperson i försvarsfrågor, Allan Widman, ser inget kontroversiellt i att Sverige skaffar sig kryssningsrobotar:

– Flera europeiska länder har sedan lång tid tillbaka den typen av vapen, bland andra Finland. Det har inte lett till ökade spänningar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.