Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-09 06:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/regeringen-vill-ha-okad-makt-att-fatta-beslut-om-pandemin/

SVERIGE

Regeringen vill ha ökad makt att fatta beslut om pandemin

Socialminister Lena Hallengren.
Socialminister Lena Hallengren. Foto: Jessica Gow/TT

Regeringen vill ha ökade möjligheter att vidta coronarelaterade åtgärder – och förbereder en lagrådsremiss som är ute på remiss till oppositionen.

Men Moderaterna varnar för att betydande makt förskjuts från riksdagen till regeringen, uppger Expressen.

– Det är viktigt att åtgärderna är rättssäkra, säger Tobias Billström till TT.

TT Text

Enligt Expressen, som tagit del av Moderaternas svar, vill regeringen att den nya lagen ska införas omedelbart och gälla i tre månader. Detta för att snabbt kunna fatta beslut kopplat till pandemin utan att behöva tillfråga riksdagen.

Till exempel kan det handla om att stänga gym, barer, nattklubbar och sportanläggningar eller att begränsa folksamlingar och stänga köpcentrum. Det kan också handla om att begränsa transporter och tillgång till infrastruktur, som hamnar, flygplatser samt buss- och järnvägsstationer.

DN har sökt socialminister Lena Hallengren vars pressekreterare hänvisar till en kommentar från  socialdepartementets statsekreterare Maja Fjaestad (S). Hon bekräftar att de förbereder en lagrådsremiss ”med förslag om en lag med ett bemyndigande som tillfälligt ska ge regeringen ökade möjligheter att snabbt kunna vidta vissa coronarelaterade åtgärder”.

”Vi återkommer när det finns ett förslag. Regeringen förankrar löpande eventuella åtgärder med riksdagspartierna”, uppger socialdepartementets statsekreterare Maja Fjaestad (S) till DN.

Men Moderaterna (M) har i sitt svar, som Expressen sett, invändningar och varnar för att ”betydande makt förskjuts från riksdagen till regeringen” och för att beslut kan komma att fattas som är ”mycket ingripande för enskilda”.

”I praktiken kommer det innebära en möjlighet för regeringen att genom förordning besluta om sådant som normalt skulle kräva lagstiftning från riksdagen”, skriver M som kräver att regeringen ändrar förslaget så att riksdagen får vetorätt och kan pröva besluten i efterhand.

Tobias Billström, gruppledare för M i riksdagen, kommenterar uppgifterna skriftligt till TT:

”Vi är angelägna om att det går att fatta snabba och kraftfulla beslut för att bekämpa smittspridningen. Samtidigt är förslaget hastigt framtaget, och det är viktigt att åtgärderna är både träffsäkra och rättssäkra. Vi har lämnat ett snabbt svar om hur detta kan uppnås. Nu är det upp till regeringen att ta processen vidare.”

Men Kristdemokraterna är huvudsakligen positiva till förslaget.

Acko Ankarberg Johansson, som är ordförande för socialutskottet, säger i en skriftlig kommentar till DN:

”Kristdemokraternas grundhållning är att det är rimligt att regeringen har de verktyg som krävs för att bekämpa smittspridningen. De befogenheter regeringen efterfrågar är tillfälliga och gäller under en mycket begränsad tid. Därför har vi i huvudsak ställt oss positiva till regeringens förslag.”

Även Sverigedemokraterna är positiva. Partiledaren Jimmie Åkesson säger att Sverige behöver kunna agera snabbt för att möta det ökande hotet från Covid-19.

”Vi har under de här veckorna efterfrågat mer handlingskraft och fler åtgärder. Detta är ett bra steg på vägen och borde ha kommit tidigare. I detta läge är jag tillfälligt villig att ge regeringen ökade möjligheter för snabbt agerande. Sen gäller det naturligtvis också att dom vid behov faktiskt agerar och inte bara pratar”, säger Åkesson i en skriftlig kommentar.

Karin Rågsjö (V), ledamot i riksdagens socialutskott, säger till TT att de har fått ”initial information”.

– Men vi vill se hela förslaget.

Hon poängterar vikten av att noggrant granska förslaget och värdera det innan man kan ta ställning.

– Smittskyddet måste vägas mot demokratin, säger Rågsjö som själv försöker få mer information om förslaget på fredagskvällen.

Läs mer:

Stefan Löfven: Tusental kommer att dö

Ewa Stenberg: Därför väljer Löfven att prata om de stora dödstalen nu

Norska regeringen vill stifta krislag som ger utökad makt

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt