Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Regeringen vill ha skolplikt från sex års ålder

Gustav Fridolin (MP).
Gustav Fridolin (MP). Other: Hampus Andersson

Regeringen vill införa skolplikt från sex års ålder från och med hösten 2018.

– Detta handlar om att öka jämlikheten i skolan genom att se till att alla barn får en jämlik start, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Regeringen beslutade i dag, torsdag, att gå vidare med förslaget att införa skolplikt från sex års ålder från och med nästa höst. Det innebär att skolplikten tidigareläggs ett år och att förskoleklassen blir obligatorisk.

– Detta handlar om att öka jämlikheten i skolan genom att se till att alla barn får en jämlik start. Förskoleklassen med sitt möte mellan förskolans och grundskolans pedagogik ger en väldigt bra start in i att lära sig räkna och skriva, sådant man måste kunna för att klara grundskolan alla ämnen, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Runt 2 procent av alla sexåringar, vilket motsvarar ungefär 2.000 barn varje år, går i dag varken i förskolan, förskoleklass eller årskurs 1.

– Nu säkerställer vi att alla barn går i förskoleklassen, säger Gustav Fridolin.

Även Lärarförbundet välkomnar regeringens förslag.

– Detta är något vi arbetat för länge. Förskoleklassen är en viktig brygga mellan förskolan och grundskolan och det är viktigt att ta till vara på den speciella pedagogik och kompetens som finns i förskoleklassen, säger Maria Rönn, vice ordförande på Lärarförbundet.

Men att tidigarelägga skolplikten räcker inte, menar Maria Rönn. Man måste också höja förskoleklassens status.

– Förskoleklassen är en skolform som på många håll glömts bort och fallit i skymundan. Exempelvis jobbar förskoleklassens lärare ofta även på fritidshemmet och har nästan ingen tid alls för planering. Många barn får heller inte det särskilda stöd de behöver och där se vi gärna att man skärper skrivningarna i lagen.

Regeringen går nu vidare med förslaget till lagrådet innan det behandlas av riksdagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.