Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Regeringen vill köpa Black Hawk

Regeringen vill avsätta flera miljarder i statsbudgeten för att köpa amerikanska Black Hawk-helikoptrar. Oppositionen anser att det är onödigt och att de helikoptrar som nu ligger i malpåse lika gärna kan uppdateras. Folkpartiets försvarstalesman Allan Widman är i delar kritisk mot regeringens beslut.

Helikoptrar är mycket viktiga för det nya försvaret, för att snabbt kunna förflytta allt färre men bättre utrustade soldater och materiel över Sverige och världen. Men trots detta har försvarets helikopterverksamhet kännetecknats av fiaskon.

Skattebetalarna har hittills betalat mellan 5 och 6 miljarder kronor för en serie helikopter 14, som ständigt blivit försenad. Helikoptrarna skulle ha varit i bruk för två år sedan, den senaste prognosen är att de ska levereras 2017. Samtidigt har de medeltunga helikoptrar som förut använts, helikopter 4, avvecklats.

Trots pengar och politiska order finns det inga svenska räddningshelikoptrar i Afghanistan.

Nu vill regeringen lösa det genom att köpa ett nytt helikoptersystem. Enligt vad DN erfar vill rege­ringen ha amerikanska Black Hawk-helikoptrar, men än så länge är såväl antal som exakt kostnad hemliga. I sitt budgetunderlag varnar Försvarsmakten för att det nya systemet blir så dyrt att andra krigsförbands operativa förmåga hotas om inga nya pengar skjuts till.

Socialdemokraternas försvarstalesman, Anders Karlsson, anser att det är slöseri med skattepengar att köpa nya helikoptrar.

– Vi har redan helikoptrar som bara flugit en tredjedel av vad de klarar av, säger han och syftar på de avvecklade helikopter 4.

Tillverkaren Patria har just skickat en offert där man kan återställa dem i drift för tre miljoner kronor.

Folkpartiets försvarstalesman Allan Widman anser också han, stick i stäv med vad regeringen tycker, att den beprövade helikopter 4 borde tas i drift igen. Han anser dock att också Black Hawk bör köpas. Men inte för att ersätta helikopter 4 som regeringen vill, utan för att ersätta de helikopter 14 som Sverige redan betalt men som ständigt drabbas av problem och förseningar.

– Helikopter 14 är som en taxameter som tickar och tickar, säger han och förespråkar att Sverige nu ska betala vad de kostat och kliva av resan.

Försvarsminister Sten Tolgfors (M) betonar att hela regeringen – alltså även Folkpartiet – står bakom helikopterförslaget.

– Att avsluta helikopter 14 vore att kasta pengarna i sjön, säger han och tillägger.

– Och att få de gamla helikopter 4 operativa i Afghanistan kostar inte tre miljoner kronor utan hundrafalt eller tusenfalt mer.

Regeringen vill köpa Black Hawk

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.