Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 14:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/regeringen-vill-lata-kommunerna-stanga-barer-och-restauranger/

Sverige

Regeringen vill låta kommunerna stänga barer och restauranger

11:12. Socialminister Lena Hallengren vill införa nya lag som ska minska smittspridning på restauranger och kaféer.

Regeringen presenterade under fredagen ett lagförslag som lägger ansvaret för kontroller av restauranger och barer på kommunerna. 

– De har mer vana och organisation, säger socialminister Lena Hallengren (S) under en pressträff.

Lena Hallengren påminner om de regler som begränsar trängseln på barer och restauranger men säger att systemet behöver förstärkas och göras mer transparent.

Regeringen vill därför införa en ny lag för att begränsa trängseln. Man skickar i dag ett utkast till en lagrådsremiss till berörda parter. 

Enligt Lena Hallengren var det viktigt att man fick den ordning som i dag råder och som ger smittskyddsläkare rätt till att till exempel stänga barer och restauranger. Men i och med den nya lagen kommer det i stället vara kommunerna som får detta ansvar. 

Kommuner ska till exempel kunna besluta om att stänga barer eller att bord ska placeras glesare. Kommunerna kommer att kunna ta hjälp av polisen för att kontrollera att restauranger sköter sig och man får också rätt att besluta om vite om begränsningar inte följs.

– Det kommer bli tydligare vem som har ansvar, säger Lena Hallengren. 

Länsstyrelserna, samordnade av Länsstyrelsen i Stockholm, kommer att få i uppgift att följa verksamheten samt att ge stöd och information. Remissinstanserna kommer att bjudas in till ett digitalt möte under tisdagen. Målet är att lagen ska träda i kraft den 1 juni och gälla resten av året.

– Det är naturligt att längta tillbaka till vardagen. Nu är det maj, tider när man annars brukar planera midsommarfester eller bröllop. Men detta är inte vanliga tider, säger Lena Hallengren.

Läs mer: DN:s liverapportering om det nya coronaviruset