Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Regeringen vill öppna vägar till enkla jobb

Regeringen vill öppna vägar till enklare jobb för nyanlända. Några sänkningar av lägstalöner är det inte tal om, men däremot fortsatta riktade lönesubventioner, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Med nuvarande trend kommer snart antalet utrikes födda att bli större än antalet inrikes födda bland dem som är inskrivna på Arbetsförmedlingen.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson menar att det är väntat eftersom de utrikes födda som andel av arbetskraften ökar.

– Tillskottet av personer i arbetsför ålder är framför allt från utrikes födda.

– Men de nyanlända har en större risk att hamna i arbetslöshet. Den stora utmaningen är att de inte fastnar i arbetslöshet, säger Ylva Johansson.

För att klara det är det viktigt att möta var och en utifrån sina förutsättningar, menar arbetsmarknadsministern

– Förra regeringens misstag var att rikta samma åtgärd till alla, det vill säga etableringslotsar. Men förutsättningarna är väldigt olika. Har man utbildning eller yrkeskunnande ska man så klart använda det, men har man inte det ska man mötas på ett helt annat sätt. Vi jobbar nu med att skapa vägar till yrkesutbildningar till enklare jobb med lägre kvalifikationskrav.

Regeringen vill inte se en utveckling mot reglerade lönesänkningar för nyanlända utan vill fortsätta att använda sig av lönesubventioner.

– Jag är en stark förespråkare för att vi inte ska lämna den svenska modellen. Löner sätts av arbetsmarknadens parter. Men däremot kan vi påverka lönekostnaden. För en nyanländ kan staten ta 80 procent av lönekostnaden, säger Johansson.

Hur många kan staten subventionera på det sättet?

– Om man använder lönesubventioner till rätt person vid rätt tillfälle är det kostnadseffektivt. Men generella subventioner riskerar att bli dyrt, att man eldar för kråkorna.

Moderaternas Elisabeth Svantesson, som var arbetsmarknadsminister under åren 2013–2014, säger till DN att hon och Moderaterna välkomnar regeringens snabbspår men att man missar den stora grupp som har svårt att komma in på arbetsmarknaden:

– Det är bra att det nu startar processer för att ge dem med högre utbildning en väg in på arbetsmarknaden men regeringen blundar konsekvent för att många av dem som kommer har låg utbildning. Där har regeringen inga svar, säger hon.

Elisabeth Svantesson säger att det måste tas fram nya vägar till enklare jobb och menar att Moderaternas förslag om att införa utbildningsplikt skulle göra flera nyanlända anställningsbara.

Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström skriver i ett uttalande till DN att partiet vill se en överenskommelse mellan parterna om ett nytt avtal, riktat specifikt till nyanlända, som möjliggör en lägre ingångslön.

”Detta är något som både Internationella valutafonden, Konjunkturinstitutet, OECD, EU-kommissionen och Finanspolitiska rådet rekommenderar. Om inte parterna tar sitt ansvar, då är vi beredda att lagstifta.”

”Det handlar inte om att sänka någons lön, utan att nyanlända ska få sin första lön.”

Källström skriver också att om partierna kan enas kring detta så är Centerpartiet berett att svara med sänkt inkomstskatt och lägre arbetsgivaravgifter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.