Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Regeringens besparingar har kostat 15.000 komvuxplatser

Stefan Eriksson, verksamhetschef för all vuxenutbildning i Göteborg, har istället för att skära ner, expanderat sin verksamhet.
Stefan Eriksson, verksamhetschef för all vuxenutbildning i Göteborg, har istället för att skära ner, expanderat sin verksamhet. Foto: Joakim Roos
Förra året minskade antalet komvuxplatser på gymnasienivå med 14.494 jämfört med året innan. Det är resultatet efter att regeringen minskade statsbidraget med nästan en tredjedel, visar Skolverkets nya siffror för år 2007.

Med kort varsel minskade regeringen statsbidraget till kommunerna med 600 miljoner till komvux, från 1,8 miljarder kronor år 2006 till 1,2 miljarder förra året. Anledning var, enligt regeringen, att söktrycket till vuxenutbildningen förväntades minska på grund av högkonjunkturen.

En undersökning från Skolverket, som DN tagit del av, visar att vuxenstuderande på gymnasienivå beräknas ha minskat med 18 procent efter höstens antagningar 2007 i jämförelse med året innan. Förra våren uppskattade kommunerna att neddragningarna skulle bli mindre. Men Skolverket har inte frågat kommunerna varför platserna blivit färre.

- Det har inte varit vår uppgift att fråga varför det skett en nedgång av antalet studerande i kommunerna, säger Björn Berglund, undervisningsråd på Skolverket.

Men Mats Söderberg, utredare vid Sveriges Kommuner och landsting, konstaterar att statens snabba neddragningar har slagit hårt i kommunerna. Det har bland annat drabbat studerande som velat gå yrkesutbildningar i flera kommuner som Malmö, Härryda, Herrljunga, Östersund, Gävle med flera.

- Jag är inte kritisk till neddragningen i sig utan att det gått för fort, säger Mats Söderberg.

Kommunerna hann i flera fall inte dra ned på den egna verksamhet utan sade i stället upp avtal med externa entreprenörer som ofta drev just yrkesutbildningar som behövs i en högkonjunktur.

I Malmö blev besparingarna 47 miljoner och planerade utbildningar inom bygg, el, energi och murning drabbades av neddragningar under hösten.

Generellt har studerande i universitetsstäder klarat sig bättre, på grund av den nya fördelningen av statsbidraget, visar Mats Söderbergs undersökningar.

- I flera kommuner som Göteborg och Linköping har man haft en helt egen kommunal budget för komvux och man har då inte dragit ned. Där har söktrycket varit fortsatt högt.

- Men man har märkt av att det varit tvärstopp med sökande från flera mindre kommuner i regionerna som tidigare tillåtit sina studerande att söka, säger Mats Söderberg.

I Göteborgs kommun har politikerna inte gjort några neddragningar alls på komvux. Där har man haft ett fortsatt högt söktryck från studerande. Framför allt yrkesutbildningar har ökat med knappt 5 procent, visar de preliminära bokslutssiffrorna.

Prognoserna för de allmänna gymnasiala kurserna visar en minskning med cirka 8 procent, vilket man tror beror på ett förbättrat arbetsmarknadsläge.

- Vi har ett tätt samarbete i Göteborgsregionen mellan kommunerna, men bortfallet av statsbidrag har påverkat många kommuner här, säger Stefan Eriksson, verksamhetschef för all vuxenutbildning i Göteborg.

Det var flera år sedan Göteborg tog bort möjligheten för studerande att läsa upp godkända gymnasiebetyg för att få bättre resultat.

Däremot får studerande komplettera sina gymnasiebetyg med ämnen som krävs för olika högskoleutbildningar på komvux.

I Stockholms stad har statens neddragningar lett till besparingar som innebar att 3.177 sökande inte fullt ut fick vad de sökt under år 2007 och 1.050 sökande blev helt utan komvuxutbildning, berättar Geoff Erici, samordnare för vuxenutbildningen på utbildningsförvaltningen.

Stockholm stad har infört en betydligt restriktivare intagning och söktrycket har till årets intagning i januari minskat med 40 procent.

Geoff Erici konstaterar att de sökande bör precisera varför de vill studera. Att komplettera något ämne inför en högskoleutbildning ska inte vara några problem. Inte heller att komplettera ett ämne för att klara sitt yrke.

- De som däremot har en fullständig gymnasieutbildning men vill byta inriktning, och exempelvis läsa omvårdnad, eller de som redan har högskoleutbildning är förlorare. De kommer väldigt långt ner på prioriteringslistan, säger Geoff Erici.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.