Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Regeringens flyktingpolitik lockar SD-väljare

Foto: Erik Simander

Efter flera tuffa månader ser Socialdemokraternas opinionssiffror ut att ha återhämtat sig. Med 28,9 procent når S sin högsta nivå på ett år, visar DN/Ipsos marsmätning.

– Socialdemokraterna vinner tillbaka väljare från SD, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

  Källa: Ipsos. Grafik: Andreas Lundegård

  Socialdemokraterna har en kämpig period bakom sig. Efter en höst präglad av flyktingsituationen rasade partiets opinionssiffror i december och januari ned till samma nivåer som under Juholtkrisen. Till det kom omfattande medierapportering i samband med skandalerna som ledde fram till att LO-förbundet Kommunals ordförande Annelie Nordström aviserade sin avgång.

  Den senaste månaden har det funnits en tendens till att Socialdemokraternas siffror stabiliserats. Den trenden förstärks i DN/Ipsos marsmätning där S ökar med 3,8 procentenheter till 28,9 procent. Det är partiets bästa siffra sedan i mars förra året.

  Socialdemokraterna vinner tillbaka väljare från SD. Partiet ser också ut att ha lyckats mobilisera tidigare S-väljare från soffan.

  Jämfört med februari är ökningen precis inom felmarginalen, men går man tillbaka till bottennoteringarna i december och januari handlar det om en signifikant ökning. Flera mätningar den senaste tiden har visat på en rekyl uppåt för S, om än inte till en lika hög nivå som i DN/Ipsos.

  – Stödet för Socialdemokraterna har ökat om man jämför med bottennoteringarna i december och januari. Exakt vilken nivå partiet ligger på är däremot svårt att veta, vår siffra kan vara i överkant, säger David Ahlin.

  Läs mer: Ewa Stenberg: Nu knaprar både M och S på SD:s stöd

  Två faktorer förklarar enligt Ipsos analys Socialdemokraternas ökning.

  – Socialdemokraterna vinner tillbaka väljare från SD. Partiet ser också ut att ha lyckats mobilisera tidigare S-väljare från soffan. Andelen tidigare S-väljare som nu uppger att de är osäkra har minskat, säger David Ahlin.

  Den andra intressanta tendensen i de senaste månadernas mätningar är Sverigedemokraternas utveckling, vilken till stor del hänger samman med Socialdemokraternas och Moderaternas opinionskurva.

  SD har sedan december tappat 4,2 procentenheter och stöds nu av knappt 15 procent. Den noteringen bör inte tolkas alltför bokstavligt eftersom SD:s stöd undervärderades av flertalet opinionsinstitut inför riksdagsvalet 2014.

  – Mycket tyder på att det fortfarande finns en viss underskattning av stödet, men om man jämför med stödet i december så handlar det om ett ganska tydligt tapp för Sverigedemokraterna, säger David Ahlin.

  Sverigedemokraterna har under vintern förlorat väljare till främst Moderaterna och Socialdemokraterna.

  – Eftervalsanalyserna hösten 2014 visade att en stor andel av SD-väljarna ville skicka en signal till sina gamla partier, att de var missnöjda med den förda flyktingpolitiken. Nu har flyktingpolitiken förändrats radikalt. Min tolkning är att en del missnöjda väljare upplever att deras gamla partier har lyssnat, säger David Ahlin.

  De mindre partierna ligger tämligen stilla. Noterbart är att det hårt prövade regeringspartiet Miljöpartiet inte har haft ett lägre stöd hos Ipsos sedan 2006. MP är också det parti som har förlorat störst andel av sina väljare från valet 2014.

  På blocknivå har de borgerliga partierna under några månader varit större än de tre rödgröna partierna. Den trenden är nu bruten och det är åter helt jämnt.

  – Vid den här tiden i en mandatperiod brukar oppositionen ha en ledning. Nu ligger alliansen kvar på ett stöd på 40 procent. Det finns en del i den här mätningen som pekar på att alliansen har problem, säger David Ahlin.

  Läs mer

  Östermalm skiftar färg
  Sverigedemokraterna stjäl moderata väljare på Östermalm i Stockholm, en av Sveriges mest förmögna och välutbildade stadsdelar. Anhängare betraktar flyktingar som ett hot mot barnens skolor och säkerheten på gatan. Tidigare ledande moderatpolitiker anklagar medier för att mörklägga nyheter om invandring. DN:s Björn af Kleen och Anette Nantell skildrar nästa fas i Sverigedemokraternas normalisering.

  Starka reaktioner på DN-reportage om SD på Östermalm
  DN-reportaget ”Vreden på Östermalm”, om hur nationalismen sprider sig i Stockholms rikaste kvarter – och vad det betyder för Sverigedemokraternas normalisering – väcker starka reaktioner. 

  Jimmie Åkesson vill höja kraven på medborgarskap - S och M gör tummen ner
  Sverigedemokraterna vill införa ett tillfälligt stopp för att utfärda svenskt medborgarskap för utlandsfödda. Partiledaren Jimmie Åkesson vill se en utredning för att höja kraven för att bli svensk medborgare. Men både Socialdemokraterna och Moderaterna säger nej.

  Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.