Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-07 12:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/regeringens-politik-under-coronakrisen-granskas-ur-klimatvinkel/

Svensk politik

Regeringens politik under coronakrisen granskas ur klimatvinkel

Foto: Eero Hannukainen/TT

Regeringens politik och beslut under coronakrisen kommer att specialgranskas av Klimatpolitiska rådet.

 – Vi kommer bland annat att titta närmare på hur beslutade investeringar och stöd påverkar möjligheterna till att nå Sveriges klimatmål, säger Johan Kuylenstierna, vice ordförande i rådet.

Hittills har regeringen och dess samarbetspartier tagit beslut om minst 190 miljarder kronor till krisåtgärder under coronapandemin. 

Det motsvarar ”de samlade kostnaderna för barnbidrag, föräldraförsäkring och studiestöd plus rättsväsendet och hela kulturbudgeten under ett helt år – eller minst två tredje delar av den beräknade kostnaden för svensk snabbjärnväg för hela resten av århundradet”, skriver Klimatpolitiska rådet på DN Debatt.

Rådet som har i uppgift att utvärdera hur regeringens politik är förenlig med de av riksdagen beslutade klimatmålen kommer att specialgranska om beslut som tas under coronakrisen är i linje med ambitionerna i det klimatpolitiska ramverket.

– Coronapandemin får en stark påverkan på den förda politiken, inte bara i år utan säkerligen även under flera år framöver. Det är därför ett område som vi måste rikta in oss på, säger Johan Kuylenstierna, vice ordförande Klimatpolitiska rådet.

– Klimatmålen ska gälla, oavsett förändringar i den politiska situationen eller konjunkturläge. Det betyder att den förda politiken måste förhålla sig till detta, och det är, menar vi, viktigt att lyfta fram. Därför har vi valt att ha den här specifika inriktningen i vår fördjupade analys under det här året.

Exakt vad som kommer att ingå i analysen och hur rådet ska gå tillväga är för tidigt att säga. Mandatet är att granska den samlade politiken så troligen blir det ett brett angreppssätt. Men hur till exempel satsningar på infrastruktur påverkas kommer troligen att ingå som en viktig del.

– Vi kommer säkerligen att titta på hur stöd och investeringar i olika sektorer, branscher eller företag påverkar möjligheten till omställning till fossilfrihet och på vilket sätt specifika krav eller stöd kommer att tillämpas. Vidare om det kan innebära att man snabbar på åtgärder som beskrivs i regeringens klimathandlingsplan eller verkar för att utnyttja möjligheten att titta på hur investeringar kan kopplas till de handlingsplaner som har utarbetats inom Fossilfritt Sverige, säger Johan Kuylenstierna.

I debattartikeln nämns att infrastrukturministern i en intervju med DN har sagt att Sverige inte behöver ställa några klimatkrav för stöd och garantier till flygbranschen liknande de som Frankrike har ställt och att det är ”förvånande”.

– Även om regeringen menar att Sverige har en politik som ligger långt fram så är det klart att det ändå skulle kunna innebära nya möjligheter att beakta hur den här typen av stöd kan ytterligare snabba på omställningar inom till exempel flyget och därmed bidra till ett fossiloberoende transportsystem.

Johan Kuylenstierna håller fram att coronakrisen är exceptionell och har haft långt större påverkan på samhället än finanskrisen 2008–2009, en period som många nu jämför med. Enligt en rapport från internationella energiorganet, IEA, nyligen är exempelvis minskningen av utsläpp nu minst sju gånger större än då och hela energisektorn ser dessutom helt annorlunda ut i dag.

– Rådet ska vara en konstruktiv röst och vi kommer säkerligen också att titta på hur man resonerar när det gäller alla de nya möjligheter som i dag finns till en snabbare omställning jämfört med tidigare. 

– Jämfört med situationen under finanskrisen är förutsättningarna i dag helt annorlunda och på många sätt bättre. Fossilfria energislag är till exempel konkurrenskraftiga på ett helt annat sätt, vi har haft en fantastisk teknisk utveckling, säger Johan Kuylenstierna.