Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 13:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/regeringens-svar-pa-hanteringen-av-it-skandalen/

SVERIGE

Regeringens svar på hanteringen av it-skandalen

Foto: Erik Simander/TT

Det finns varken skriftväxlingar eller minnesanteckningar sparade från möten mellan Regeringskansliet och Säpo som rör Transportstyrelsen. Det framgår av Regeringskansliets skrivelse till KU.

Statsrådsberedningen, statsministerns "kansli", informerades om säkerhetsriskerna i februari 2016.

I en skrivelse till riksdagens konstitutionsutskott (KU) svarar Regeringskansliet nu på en rad frågor om hanteringen av it-skandalen på Transportstyrelsen. Det sker efter att flera borgerliga riksdagsledamöter KU-anmält regeringen.

Bland annat bekräftar Regeringskansliet DN:s uppgifter om att det var den 17 september 2015 som Säpo för första gången informerade om säkerhetsrisker vid Transportstyrelsen. Säpo ska ha uppgett att ”Transportstyrelsen hade för avsikt att bl.a. outsourca körkortsregistret till utlandet” och att de mot bakgrund av denna information avsåg ”att inleda en tillsyn hos Transportstyrelsen”.

Statsrådsberedningen informerades om säkerhetsriskerna, enligt skrivelsen, först i februari 2016. ”Såvitt kunnat klarläggas nämndes tillsynsärendet första gången vid ett möte med Statsrådsberedningen närvarande i februari 2016". Det är i linje med de uppgifter som den tidigare statssekreteraren Emma Lennartsson uppgav i samband med hon avgick. Statsministern Stefan Löfven står fast vid att han fick information först i januari 2017, vilket är 480 dygn efter att Regeringskansliet först nås av uppgifter om de allvarliga säkerhetsriskerna.

Det framgår samtidigt att dokumentation saknas på flera punkter. Bland annat finns varken skriftväxlingar eller minnesanteckningar från mötena mellan Regeringskansliet och Säpo.

DN:s granskning har tidigare visat att minst 20 personer på Regeringskansliet har känt till säkerhetsbristerna på Transportstyrelsen långt före Stefan Löfven informerades. EU- och handelsminister Ann Linde - tidigare statssekreterare på justitiedepartementet - var en av dem som först fick information om säkerhetsriskerna på Transportstyrelsen, den 17 september 2015.

Under sommaren 2015 fick Säpo upplysningar om att Transportstyrelsen planerade att ge utländsk icke-säkerhetsklassad personal unik tillgång till vägtrafikregistret. I databaserna ingår bland annat uppgifter som kan identifiera hemlig underrättelse­personal.

I september 2015 inleddes ett tillsynsärende mot Transportstyrelsen och i november 2015 skrev Säkerhetspolisen ett särskilt brev till Transportstyrelsen med rubriken "Rekommendationer om omedelbara säkerhetsskyddshöjande åtgärder”.

Läs mer: Sparkad generaldirektör röjde sekretessbelagda uppgifter

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt