Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Regeringens utredare: Inrätta statliga avresecentrum

Asylsökande väntar på sin tur på Migrationsverket i Solna under våren 2016.
Asylsökande väntar på sin tur på Migrationsverket i Solna under våren 2016. Foto: Marcus Ericsson/TT

Inrätta statliga ankomstcentrum och avresecentrum för asylsökande, inför obligatorisk samhällsinformation och öppna boenden som förbereder personer för etablering eller återvändande.

Det är några av åtgärderna som regeringens särskilda utredare Martin Olauzon presenterar på onsdagen.

Två och ett halvt års arbete med att ta ett omtag av svensk migrationspolitik är nu avslutat. Regeringens särskilda utredare Martin Olauzon, som lägger fram sitt betänkande på onsdagen, kritiserar den nuvarande ordningen i hårda ordalag på DN Debatt.

”Den avsaknad av helhetstänkande och kontinuitet som utmärkt mottagandet under lång tid har resulterat i långa väntetider och höga kostnader såväl i mänskliga som ekonomiska termer”, skriver han, och föreslår nu omfattande förändringar.

Nyanlända till Sverige ska enligt förslaget i fortsättningen flytta in i statliga ankomstcenter, där alla nödvändiga myndigheter och aktörer ska finnas tillgängliga för de asylsökande, och vice versa.

Där ska den sökande, samtidigt som asylprövningen sker, ta del av obligatorisk samhällsinformation om Sverige. Information om vad som förväntas av den sökande och vad den sökande själv kan förvänta sig ska också presenteras i detta skede. De asylsökande ska kunna röra sig fritt och ta del av service i lokalsamhället.

Efter en månad i ankomstcentren ska staten och kommunen dela på ansvaret. Asylsökande som inte omedelbart ska återvända flyttar till en kommun.

Men alla nyanlända placeras inte i en kommun. Det blir ”helt avgörande” att personer med avslag återvänder direkt, skriver Martin Olauzon.

”Vi föreslår därför att det ska vara obligatoriskt för dessa personer att bo i statliga avresecenter”.

Regeringens särskilde utredare hoppas att förslagen ska bidra till färre uppbrott i vardagen för asylsökande. Efter en tidig flytt är förhoppningen att asylsökande ska kunna stanna i den kommun de placerats i.

Utredningen föreslår också en begränsning av EBO, lagen om eget boende.

Läs också: M: Jättesvagt av regeringen att förslagen dröjt

Utredningen är statlig – men perspektiven som läggs fram är inte enbart statens, skriver utredaren:

”Utredningen har snarare en bild av att det ensidiga statliga perspektiv som hittills gällt är en viktig förklaring till varför mottagandet inte fungerar särskilt väl i dag”.

Mottagandeutredningen fick i november 2015 uppdrag av regeringen att föreslå ett sammanhållet system för mottagande och bosättning av asylsökande, nyanlända och ensamkommande. Uppdraget skulle ursprungligen slutredovisas i oktober 2017 men har skjutits fram.

Läs också: Fler krav om att Sverige ska ta tillbaka asylsökande

Läs också: Asylsökande fick avslag – för att Gamla testamentet inte handlar om Jesus

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.