Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Regeringsdokument om FN-kampanj gömdes undan

Kabinettssekreterare Annika Söder och utrikesminister Margot Wallström håller presskonferens för att förklara den svenska kampanjen för en plats i FN:s säkerhetsråd i april 2016.
Kabinettssekreterare Annika Söder och utrikesminister Margot Wallström håller presskonferens för att förklara den svenska kampanjen för en plats i FN:s säkerhetsråd i april 2016. Other: Mattias Carlsson

Dagens Nyheter kan i dag avslöja att nästan 900 sidor med information om regeringens kampanj för en plats i FN:s säkerhetsråd har gömts undan från allmänheten.

Utrikesdepartementet och Sveriges representation i New York använde ett parallellt datasystem för att skicka meddelanden och dokument utan allmänhetens insyn. 

När DN ställde frågor om hanteringen lämnade utrikesdepartementet missvisande svar som gav intryck av att handlingarna registrerats när UD i själva verket agerat först efter DN:s frågor.

2016 lyckades Sverige ta en plats i FN:s säkerhetsråd. Det föregicks av en uppmärksammad kampanj driven av den svenska regeringen. Ett av Sveriges huvudbudskap i kampanjen var ”Mer öppenhet – som både mål och medel.”

När Dagens Nyheter under våren 2016 granskade kampanjen visade det sig att utrikesdepartementet i det dolda låtit en stiftelse betala för flera FN-ambassadörers gratisresor till Sverige.

Resans syfte var ett klimatseminarium, men ett hundratal mejl som DN tagit del av visade att det var UD:s kampanjstab för en plats i FN:s säkerhetsråd som låg bakom besöket. FN-ambassadörerna var de som i FN skulle rösta om vem som skulle få platsen i säkerhetsrådet. Notan för besöket betalades till stora delar av stiftelsen Dag Hammarskjölds minnesfond med biståndspengar som beviljats av UD.

”Sverige är tillbaka i världen och FN, det här är en bragdseger”, sa utrikesminister Margot Wallström när platsen i FN:s säkerhetsråd var säkrad.
”Sverige är tillbaka i världen och FN, det här är en bragdseger”, sa utrikesminister Margot Wallström när platsen i FN:s säkerhetsråd var säkrad. Foto: Paul Hansen

Granskningen visade också att UD undanhållit och låtit bli att diarieföra handlingar om arbetet med säkerhetsrådskampanjen. Först efter upprepade påtryckningar från DN lämnades dokumenten ut. Handlingarna låg sedan till grund för avslöjandet om bjudresorna.

Dagens Nyheter har sedan våren 2016 fortsatt granskningen av kampanjen. Bland annat begärde vi ut mejlloggar för 11 personer som ingick i kampanjstaben. Begäran gjordes i april 2016. I dag, nitton månader senare, har UD fortfarande inte lämnat ut hela materialet, trots att lagen kräver att en sådan begäran ska handläggas skyndsamt. 

Utrikesdepartementets hantering av ärendet har kritiserats för bristande öppenhet av bland annat konstitutionsutskottet, KU, och justitieombudsmannen, JO.

Nu kan Dagens Nyheter avslöja att utrikesdepartementet trots budskapet om transparens och kritiken från både KU och JO dessutom undanhållit över 900 sidor med information om arbetet i säkerhetsrådskampanjen. 

När kampanjarbetet inleddes startades en gemensam så kallad arbetsyta i programmet Sharepoint på regeringskansliets intranät; till arbetsgruppen kopplades också personal från Sveriges representation i New York. Ambassader utomlands är egna självständiga myndigheter och handlingar som skickas mellan myndigheter ska normalt sett registreras. Med en gemensam arbetsgrupp ansåg UD att handlingarna kunde klassas som arbetsmaterial. 

Enligt en källa till DN var syftet med arbetsytan att kunna utbyta information utan att det skulle behöva registreras i den offentliga postlistan som bland andra journalister regelbundet granskar. 

Dagens Nyheter ställde i oktober 2017 flera frågor till rättsavdelningen på UD om arbetsytan och om hur och var dessa handlingar registrerats. 

Det tog UD en hel månad att svara på frågorna. Den 17 november skriver en tjänsteman: ”Efter att arbetsgruppen avslutades har vissa meddelanden på ytan bedömts utgöra upprättade allmänna handlingar. Dessa har, tillsammans med ytterligare meddelanden som departementet har upprättat, registrerats som en handling i ärende UD2017/18877/FN.”

Svaret är missvisande – det som inte framgår är att när DN ställde frågan var dessa handlingar inte registrerade. I stället har det gjorts under den månad som det tog för UD att svara. 

Formellt avslutades arbetsgruppens arbete den 31 oktober 2016, enligt ett UD-beslut. Då skulle handlingarna ha gåtts igenom och registrerats. Men ärendet förs in i diariesystemet samma dag som UD svarar Dagens Nyheter, den 17 november 2017, alltså mer än ett år efter att kampanjarbetet avslutats. 

I den offentliga listan över handlingar beskrivs den helt kort som "Arbetsgrupp för säkerhetsrådskandidaturen". I ärendet gömmer sig nästan 900 sidor med information om arbetsgruppens två år långa arbete. 

DN har begärt att få ta del av handlingarna men hittills har inga handlingar lämnats ut. UD har meddelat att sekretessprövning pågår. 

Konstitutionsutskottets ordförande Beatrice Ask (M):

– Det visar att rutinerna inte har satt sig, det kan inte gå långa tider innan man hanterar saker. Och det man bekymrar sig över är ju om det hade blivit gjort om DN inte hade granskat det, säger hon. 

Beatrice Ask (M), konstitutionsutskottets ordförande.
Beatrice Ask (M), konstitutionsutskottets ordförande. Foto: Magnus Hallgren

Samtidigt säger Beatrice Ask att det är bra att nya moderna arbetssätt används för kommunikation. Men att det kan behövas nya rutiner för hur de ska skötas.

– Det handlar ytterst om sekretess och offentlighet för handlingar, det är oerhört viktigt, säger hon.

Som DN också kan berätta granskas utrikesdepartementet återigen av KU. Misstanken när granskningen inleddes i höstas var att UD missbrukar sekretessmarkeringar för handlingar som inte berörs av sekretess. Under granskningen upptäckte KU istället att ett stort antal handlingar spårlöst försvunnit från utrikesdepartementet.

Regeringskansliet och särskilt UD har under flera år fått kritik för brister i allmänhetens rätt till insyn. 

Det är hög tid att dra åt tumskruvarna på utrikesministern.

Juristen och experten på offentlighetsprincipen Per Hagström tycker att UD:s hantering av handlingarna kring säkerhetsrådet är märklig:

– Man får intrycket att man har försökt få alla de här handlingarna att gå under radarn, så när någon börjar dra i det så har man insett att man måste diarieföra dem, för annars kan man få kritik. Det är fult helt klart. 

Enligt Per Hagström är det väldigt ovanligt att någon ställs till svars för brister i hanteringen när det gäller allmänna handlingar, dessa fall har i huvudsak handlat om att någon uppsåtligen förstört handlingar. 

– Men här blir det i princip samma effekt när handlingen inte diarieförs eftersom man inte kan upptäcka att handlingen finns då.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke tycker UD:s agerande är synnerligen allvarligt.

– Så där får ju inte en myndighet bete sig och i synnerhet inte när det handlar om den högsta politiska organisationen vi har.

– Det är hög tid att dra åt tumskruvarna på utrikesministern. Margot Wallström (S) har det yttersta ansvaret för att det här blir skött på ett sådant sätt som vi har rätt att förvänta oss som medborgare. Det måste bli ett slut på följetongen med ett utrikesdepartement som anser sig kunna strunta i grundlagen, säger han.

DN har sökt Margot Wallström via pressekreteraren som hänvisar vidare till UD:s presstjänst som i sin tur inte lämnat någon kommentar.

Bakgrund.Tidigare kritik mot UD för hanteringen av allmänna handlingar

I ett beslut från i början av oktober i år skriver justitieombudsmannen Cecilia Renfors:

”JO har tidigare framhållit att det är särskilt viktigt att just Regeringskansliet respekterar insynsrätten. Risken är annars stor att inte heller andra myndigheter anser sig behöva leva upp till grundlagens krav, vilket på sikt skulle kunna vara ett hot mot offentlighetsprincipen”.

JO:s kritik kom efter anmälan från Dagens Nyheter gällande UD:s hantering av handlingar kring kampanjen för säkerhetsrådet. 

JO avslutar beslutet med en uppmaning till UD.

”Jag förutsätter att utrikesdepartementet vidtar åtgärder med anledning av den kritik som riktats mot departementet tidigare och de kritiska synpunkter jag fört fram i detta beslut.”

Även konstitutionsutskottet kritiserade i våras UD för hanteringen.

”Utskottet framhåller att flera granskningar de senaste åren har visat att Regeringskansliet har dröjt med att diarieföra inkomna skrivelser. Den noterade förekomsten av handlingar som ännu inte har diarieförts är enligt utskottet inte acceptabel.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.