Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Regeringskvarteren kan vara avlyssnade

Det finns indikationer på att avancerad spionutrustning är placerad i området vid regeringshögkvarteret Rosenbad i Stockholm. Det handlar om misstänkta falska basstationer som i hemlighet kan övervaka till exempel politiker och tjänstemän.

Enligt Säpo är uppgifterna "intressanta" och myndigheten ska utreda saken närmare.

I området kring kvarteret Rosenbad i Stockholm ligger några av de känsligaste verksamheterna i Sverige. Här bor och arbetar statsministern. I området ligger riksdagen och Regeringskansliet – med bland annat utrikesdepartementet.

DN kan i dag visa att det finns tecken på att mobiltrafiken runt Rosenbad är övervakad. Det handlar om så kallade IMSI-catchers, eller falska basstationer, som kan övervaka all mobilaktivitet i ett område.

Det framgår av tester som DN har genomfört med hjälp den tyskproducerade mobilen Cryptophone – en av världens mest avancerade krypterade telefoner.

Här kan du läsa Aftonpostens avslöjande om misstänkt spionage mot Oslos regering.

Vår undersökning uppvisar ett liknande mönster som norska Aftenposten nyligen upptäckte i centrala Oslo. I helgen kunde tidningen avslöja att falska basstationer kring regeringskvarteren och stortinget ska ha använts för att avlyssna mobiltelefoner – en publicering som rönt mycket stor uppmärksamhet och fått den norska säkerhetspolisen att inleda en utredning. Aftenposten använde sig också av en Cryptophone.

Under tisdagen och onsdagen har DN registrerat 42 misstänkta aktiviteter i mobilnätet när vi har promenerat på Strömgatan, mellan Rosenbad och Gustav Adolfs torg. Det rör sig om fall där basstationen, alltså den mobilmast som telefonen ansluter sig till, avviker från hur den brukar agera.

Samtliga dessa fall klassificeras som "very high suspicion", det vill säga mycket hög misstanke. Det är den högsta nivån i Cryptophones varningssystem.

Telefonen varnar för att det förekommer aktivitet i mobilens så kallade basband, trots att mobilens operativsystem inte används. Det är, enligt Cryptophone, ett undantag från hur vanliga basstationer opererar. I praktiken skulle det kunna betyda att telefonen, istället för att koppla upp sig mot en vanlig mobilmast, väljer en falsk basstation från vilken man kan avlyssna till exempel samtal, sms och mejl.

I vissa fall skulle det även kunna gå att utnyttja en mobils mikrofon trots att telefonen inte används.

DN har gjort utförliga stickprov på ett tiotal andra platser i Stockholm, samt använt telefonen i ett stort område i Stockholms innerstad samt ett antal förorter. Området kring regeringskansliet utgör en tydlig avvikelse.

Det krävs fler undersökningar för att säkerställa att det verkligen förekommer falska basstationer i området. Det finns felkällor, till exempel kan den riktiga basstationen vara dåligt konfigurerad.

På tisdagseftermiddagen tog DN kontakt med Säkerhetspolisens pressinformation för att få myndighetens reaktion på testresultatet. Förfrågan ledde till att tre personer från Säpo, varav minst en från den operativa ledningen, bad om ett möte på myndighetens kontor i Solna redan samma eftermiddag.

Vid mötet redogjorde DN för ett par av testresultaten och efterfrågade Säpos reaktion. Myndigheten har också fått del av testresultat som publiceras i dagens tidning.

På onsdagen återkom Säpo med kommentarer:

– Vi kommer att arbeta vidare med detta, men vad vi vidtar för åtgärder specifikt kan vi inte gå in på, säger Åsa Nilsson, operativ ledare i säkerhetsskyddet på Säpo.

– DN:s utrustning indikerar att det kan finnas avvikelser i trafiknätet. Det kan finnas olika förklaringar till det. Jag kan inte gå in på någon närmare bedömning i det fallet nu.

Vad har ni för kommentarer kring de uppgifter som DN har visat er?

– Det är intressant att ta del av testresultaten. Även om det bara är en ögonblicksbild – och inte en större kartläggning över tid – är det intressant.

Har ni gjort någon analys?

– Vilka metoder vi använder, eller hur vi exakt bedömer det, kan jag inte gå in på. Att det finns möjlighet att avlyssna datorer och telefoner – det är sådant vi tar hänsyn till när vi lämnar rådgivning.

Storleken på en IMSI-catcher, alltså en falsk basstation, varierar. De kan vara så små att de kan placeras i en jackficka eller en bil.

Den norska säkerhetstjänsten PST, som har inlett en utredning i Norge, misstänker att främmande makt står bakom den spionutrustning som Aftenposten avslöjat i Oslo.

– Det är först och främst länder som vi varit inblandade med, som kan tänkas stå bakom detta, om vi talar om en främmande makt. Vi har en iskall relation med Ryssland, och en dålig relation med Kina, sade Ståle Ulrichsen, säkerhets- och försvarsforskare vid Norsk Utenrikspolitisk Institutt till tidningen.

Så gjorde vi jobbet

DN undersökte avvikelser i mobiltrafiken under tisdagen och onsdagen. Vi gjorde det med hjälp av en Cryptophone, en av världens mest avancerade krypterade telefoner.

Vi fick totalt träffar på 42 avvikelser på Strömgatan – mellan Rosenbad och UD:s entré. Testerna har genomförts både på förmiddag, eftermiddag och kväll. Samtliga dessa fall klassificeras som "very high suspicion", det vill säga mycket hög misstanke. Det är den högsta nivån i Cryptophones varningssystem. DN har gjort utförliga stickprov på ett tiotal andra platser i Stockholm, samt använt telefonen i ett stort område i Stockholms innerstad samt ett antal förorter. Området kring Regeringskansliet utgör en tydlig avvikelse.

Här är en av testerna vi genomförde under tisdagen:

Mellan klockan 18.30 och 18.50  promenerade vi på Regeringsgatan - fram och tillbaka mellan Hamngatan och Kocksgränd. Det är ett område med många mobiltelefoner, men där det inte finns några kända känsliga byggnader. Inga träffar på misstänkta händelser.

Mellan klockan 18.54 och 19.10 promenerade vi mellan UD:s entré och entrén på Sagerska på Strömgatan. 10 träffar på misstänkta händelser, varav 9 betecknas som "Very high suspicion", den högsta i skalan.

Avvikelserna är, precis som i Norge, bara några enstaka sekunder långa.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.