Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-28 23:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/region-jamtland-harjedalen-forbereder-sig-infor-paskhelgens-skidturister-har-forstarkt/

SVERIGE

Region Jämtland Härjedalen förbereder sig inför påskhelgens skidturister: ”Har förstärkt”

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Region Jämtland Härjedalen förbereder sig inför påskhelgen, när många skidturister reser från storstadsregioner och riskerar bidra till spridning av det nya coronaviruset. Men statsepidemiolog Anders Tegnell vidhåller att skidorterna inte behöver stängas.

– Smittspridningen i skidorter ligger på en nivå som inte är så radikalt annorlunda än smittspridningen i samhället i övrigt, säger han till DN.

På tisdagen kom beskedet att Folkhälsomyndigheten inte rekommenderar en nedstängning av landets skidanläggningar inför påskhelgen. Nu förbereder sig region Jämtland Härjedalen, som ansvarar för sjukvården i det område där många av de svenska skidorterna finns, för ett ökat tryck.

– Vi har alltid en planering för påsk, i och med turismen och ortopediska skador i skidbacken. Nu tittar vi på kombinationen av det och att vi kan få fler patienter med covid-19, säger regiondirektör Hans Svensson.

Han säger att de har en särskild grupp som ansvarar för fjällområdet varje år, och att den gruppen i år fått stärkta resurser.

– De ska ta fram en rapport om underlaget, om kombinationen av covid-19-smittade och fallskadade.

Hur ser du på att folk reser från storstadsregioner och riskerar ta med sig smittan?

– Vi rekommenderar att man noga studerar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och tar ett personligt ansvar. Man bör fundera på vilket hälsoläge man själv och ens familj är i innan man beger sig iväg. Man kan också följa smittspridningen på vår regions hemsida, där kan man se hur det ser ut på just den specifika destination man ska åka till.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, säger till DN att risken för smittspridning på skidorterna inte är särskilt mycket högre än i övriga landet.

– Skidanläggningarna har vidtagit en rad olika åtgärder. I kombination med de regler som nu kommit på plats när det gäller restauranger och liknande blir vår samlade bedömning att risken för smittspridning i Åre, eller på skidanläggningar överhuvudtaget, är så pass liten att det inte är rimligt att begära en stor nedstängning. Smittspridningen ligger på en nivå som inte är så radikalt annorlunda än i samhället i övrigt.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt