Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-07 07:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/region-kronoberg-vi-ser-att-antalet-smittade-okar/

SVERIGE

Region Kronoberg: ”Vi ser att antalet smittade ökar”

Folkhälsomyndigheten lyfte på fredagen fram Region Kronoberg som ett län där antalet bekräftade covid-19-fall ökar snabbt. En förklaring är ökad testkapacitet, menar regionens smittsskyddsläkare Christian Romin Blomkvist.

– Det vi gör nu kan påverka vår kurva de närmaste veckorna, säger han till DN.

På presskonferens kring det nya coronaviruset nämnde statsepidemiolog Anders Tegnell att det finns tendenser på en ”koncentrisk” utveckling kring smittspridningen i Sverige: epidemins epicentrum är fortsatt Stockholm, men cirkeln kring huvudstaden där smittspridningen ökar ser ut att växa allteftersom.

Tegnell visade grafer över utvecklingen i Kronoberg, Västernorrland och Kalmar. Tydligast är den uppåtgående trenden i Kronoberg, även om statsepidemiolog betonade att det handlar om förhållandevis låga nivåer i antalet fall.

Enligt den senaste lägesrapporten från regionen har totalt 237 personer testats positivt för viruset, varav 26 det senaste dygnet. Medelåldern på de smittade är 57 år.

– Vi ser att antalet fall ökar. Samtidigt har vi haft väldigt god tillgång till testmöjligheter hela tiden, och denna vecka har vi utökat kapacitet ytterligare, säger Christian Romin Blomkvist, smittskyddsläkare i Region Kronoberg.

Han berättar att regionen prioriterar de grupper för provtagning som lyfts fram från Folkhälsomyndigheten: inlagda på sjukhus, vård- och omsorgspersonal och personer på särskilda boenden.

I dagsläget vårdas 13 personer på sjukhus för covid-19. Två av dem får intensivvård, varav den ena är en patient man mottagit från Sörmland. Sammanlagt 14 personer i Kronoberg har avlidit efter att ha insjuknat i sjukdomen.

– Vi har relativt få inlagda och få på IVA. Men vi ser att andelen positiva prover av de vi tar ökar från vecka till vecka. På så sätt håller jag helt med Folkhälsomyndigheten, säger Christian Romin Blomkvist, som tillägger att många av de personer som konstaterats vara smittade har haft ganska lindriga symtom.

Är ni förberedda på att det kan bli en större ökning av fall framöver?

– Vi förbereder oss för att det kan komma en motsvarande situation som den i Stockholm även hit. Vi hoppas såklart att det blir lindrigare, men vi tar höjd för att det kan bli stor belastning på sjukvården även för oss.

Är din uppfattning att människor i Kronoberg följer de rekommendationer som gäller?

– Till stora delar tycker jag det. Vi har också samarbeten med kommuner för inspektioner på barer och restauranger. Jag har hittills inte fått några rapporter om att krögare inte korrigerat brister som man hittat, säger han och fortsätter:

– Men det vi gör nu kan påverka vår kurva de närmsta veckorna. Det är jätteviktigt att man håller avstånd, stannar hemma när man är sjuk, undviker att träffa äldre och att man är noga med handhygienen.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt